Blog

De 10 Tofste Hardloopsteden Wereldwijd

Written by : Posted on augustus 11, 2016 : 1 Comment

Hardlopen is voor veel mensen een essentieel onderdeel van het leven. Dagelijks zie ik dan ook mensen joggen in het park, door de stad en langs de grachten van Delft. Vaak genoeg gaan de hardloopschoenen ook mee de koffer in. Tijdens vakantie dient er natuurlijk ook gesport te worden.

Ik heb een lijstje gemaakt met de tofste hardloopsteden ter wereld. Boek je reis, stop je hardloopschoenen in de koffer en bezoek één van der onderstaande steden:

1. New York – Hoe kan het ook anders? The Big Apple is van alle markten thuis, vandaar dat hier de hardlooproutes niet ontbreken. Deze metropool ademt hardloop en organiseert dan ook ontzettend veel voor hardlopers. Zo zijn er ontzettend veel hardloopgroepjes (wereldwijd het grootste aantal) en is er natuurlijk jaarlijks de marathon. Central Park is bij uitstek het meest geschikt om te gaan hardlopen. Je kan daar zo’n 10 km aaneengesloten hardlopen.

2. Boston – Dichtbij New York ligt de grote Amerikaanse stad Boston. Het is een hele ‘groene’ stad en dit heeft 2 redenen. Er wonen veel mensen die Iers roots bezitten en de stad is groen ingericht met bomen en planten. Echt een hele gezellige en fijne stad om te gaan hardlopen. Met name langs de Charles River is het fijn lopen. Langs de grote rivier ligt een mooie, vlakke boulevard waar je heerlijk kan hardlopen.

3. Kaapstad – Dagelijks is het hier heerlijk vertoeven in het zonnetje. Tijdens het sporten doe je een lekker kleurtje op en is het flink transpireren geblazen. Een veelgelopen route begint bij Green Point en via een fraaie route langs zee eindig je bij het schitterende Camps Bay.

4. Singapore – Overdag is het qua temperatuur bijna niet uit te houden. Ga daarom hardlopen in de ochtend of in de avond. Singapore is een ontzettend schone stad en daarom ook een van de gezondste steden ter wereld.

5. Berlijn – Een prachtige stad met veel historie, waar jaarlijks ook een leuke marathon te lopen is. Er zijn veel stadsparken in de Duitse hoofdstad waar je heerlijk kan hardlopen. Een zeer fameuze route in Berlijn is een eenvoudig rondje van 4 kilometer. Dit rondje kan je lopen in het alom bekende Schlossburg Charlottenburg.

6. Barcelona – De boulevard van Barcelona is heel breed en vlak. Zo kan je lekker langs de zee lopen en heb je een schitterend uitzicht. Zondagmorgen is het erg fijn om te gaan hardlopen. De zon schijnt, er zijn meer hardlopers om je heen en je kan genieten van het koele begin van de dag.

7. Rotterdam – Het Manhattan aan de Maas waar je prachtig kan hardlopen. Een bekende route is ‘de rondjes bruggen’ zijn bijzonder populair onder de sportfanaten. Loop een rondje van ongeveer 3 a 4 kilometer van de Erasmusbrug naar de Wilhelminabrug. Er is hier en daar wat hoogteverschil, maar dat maakt de uitdaging alleen maar groter.

8. Londen – De plek om een relaxed stuk te gaan hardlopen is Hyde Park. Een waanzinnig groot park met veel groen en dat erg overzichtelijk is. Ook kan je er goed skaten, fietsen of wandelen. Tevens zijn er veel attracties en is er van alles te bekijken.

9. Amsterdam – Onze eigen hoofdstad mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Ga hardlopen in het Vondelpark. Het Vondelpark leent zich prima voor een heerlijk stukje hardlopen. De binnenstad leent zich wat minder om te gaan hardlopen. In de binnenstad heb je veel onberekenbare fietsers, snel wisselende stoplichten en auto’s die lastig in te schatten zijn.

10. Portland – Een Amerikaanse plaats in de staat Oregon. Het is de stad waar het hoofdkantoor van Nike te vinden is. De ellenlange kades langs de Willamette Rivier zijn perfect geschikt om een prettig stukje te gaan hardlopen.

Dit blog is geschreven door Nick Keijzer, creatieve SEO Tekstschrijver.

Blessures voor hardlopers verminderen door goede fysiotherapie

Written by : Posted on juni 7, 2016 : No Comments

Iedereen heeft behoefte aan een goede fysiotherapie. Een fysio is iemand die een persoon helpt aan lichamelijke aandoeningen. Heb je bijvoorbeeld veel zwelling of pijn aan een gewricht? Dan kan een fysiotherapeut je daarbij goed van helpen. Vooral veel hardlopers krijgen te maken met sportblessures aan bijvoorbeeld de knie. Een meniscusscheur of te veel druk op de knie wat veel problemen veroorzaakt.

Wij van fysio-langerthuis.nl kunnen je helpen aan lichamelijke klachten

Een fysio is gespecialiseerd in the menselijke lichaam en de werking hiervan.
De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen of patiënten met problemen in het gehele gebied van lage rug en bekken, buik en bekkenbodem. Het gaat daarbij niet alleen om vrouwen, maar ook om mannen en kinderen. De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de buikorganen draagt
Daarom is het bezoeken van een fysio een goed idee om snel van je problemen af te komen.

Wat doet een sportfysiotherapeut?

Waar de algemeen fysiotherapeut zijn patiënten behandelt om weer de algemeen dagelijkse handelingen te kunnen verrichten, gaat de sportfysiotherapeut vaak nog een stap verder. Hij krijgt doorgaans te maken met klanten die niet alleen weer aan het werk willen, maar ook graag de tennisbaan op en neer willen rennen.
Of met fanatieke sporters die hun sport weer op hoog niveau willen beoefenen. De therapie richt zich niet alleen op het herstel van de getroffen gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn.

Voorkom hardloopblessures met chiropractie

Written by : Posted on april 27, 2016 : No Comments

Als chiropractor van MoveWell weten we het maar al te goed, hardlopen is de laatste jaren gegroeid tot is iets wat 2,4 miljoen mensen in Nederland doen. Meestal individueel en dus niet aangesloten bij een sportclub. Een sport die op het eerste gezicht makkelijk lijkt, maar niets is minder waar. Hardlopen vereist een goede techniek en juiste hardloopschoenen om blessures te voorkomen. Chiropractie MoveWell Hilversum kan de uitkomst bieden in preventie, als ook in het behandelen van gerelateerde sportblessures.

Hardlopen belast het lichaam behoorlijk; op de straat of op een loopband. Het is daarom om te beginnen belangrijk dat je goed passende hardloopschoenen hebt. Een duidelijk hardloopschema dat langzaam wordt opgebouwd zorgt dat je niet oververmoeidheid raakt. Bij vermoeidheid treedt er vaak een slechte loophouding op. Loop niet te hard van stapel en zorg voor een correcte en stabiele rechte houding. Daarnaast is het verstandig om buik- en rugspieren te trainen. Vraag de chiropractor naar efficiënte oefeningen die kunnen helpen het gehele bewegingsapparaat wat sterker te maken.

Als er klachten bij hardlopen ontstaan komt dit vaak door overbelasting. De meest voorkomende blessures zijn; kniepijn, hamstring klachten, klachten aan de voeten, scheenbeenirritatie en irritatie van de achillespees.

Ontstaat er een blessure, aarzel dan niet een chiropractor te raadplegen. Bij chiropractie MoveWell ligt de focus op gewrichtsbeweging in samenhang met het zenuwstelsel. Gewrichtsklachten zijn het resultaat van verschillende factoren. Een toename van druk op het gewricht kan leiden tot een andere spierspanning en uiteindelijk beperkte gewrichtsbeweging dat klachten kan veroorzaken. De chiropractor focust voornamelijk op een goede beweging van het lichaam. Is de beweging door pijn beperkt, dan zal de chiropractor dit met chiropractische technieken oplossen. Bijvoorbeeld door manipulatie; met een korte lichte druk het gewricht weer in beweging brengen. Een andere veel gebruikte vorm van behandeling is mobilisatie; het gewricht langzaam in beweging brengen. Zodra de klachten minder worden is het raadzaam de belastbaarheid weer rustig op te bouwen. De chiropractor geeft oefeningen mee voor thuis om de spieren om de gewrichten sterker te maken, zodat blessures voorkomen kunnen worden.

Kijk voor meer informatie op onze website https://www.movewell.nl/

Voorkom scheenbeenirritatie bij hardlopen door Cesartherapie

Written by : Posted on april 5, 2016 : No Comments

Hardlopen kan leiden tot sportblessures. Een veel voorkomende blessure is shin splints, ook wel scheenbeenvliesirritatie genoemd. Cesartherapie Hilversum kan helpen deze blessure tegen te gaan, door het geven van houdingsleer en oefeningen om de spierfunctie te verbeteren.

Wat is shin splints?
Shin splints ofwel scheenbeenirritatie is een typisch loopletsel en een veel voorkomende overbelasting blessure aan het scheenbeen. Door met hardlopen te hard van stapel te gaan, of door te lopen op een te harde ondergrond. Maar ook het lopen op verkeerde sportschoenen kan deze klacht veroorzaken. De pijn wordt veroorzaakt door irritatie van het beenvlies op de plaats waar de spieren zich hechten aan het bot. Er ontstaan kleine scheurtjes in de spieren rond het scheenbeen. In het begin doet het scheenbeen alleen pijn tijdens inspanning of aanraking. Als je ondanks de pijn toch blijft sporten, wordt de scheenbeenirritatie erger. Gaat het scheenbeen ontsteken, dan veroorzaakt dat voortdurend pijn. Deze stekende pijn kan aan de voor- en buitenkant voelbaar zijn, maar ook aan de achter- en binnenkant van het scheenbeen.

Wat te doen tegen beenvliesontsteking?
Scheenbeenirritatie ofwel beenvliesontsteking gaat meestal over door rust te nemen.

Er moet een tijd gestopt worden met hardlopen. Meestal is de klacht na drie tot twaalf weken weer over. De meeste mensen met scheenbeenirritatie hebben ook baat bij Cesartherapie voor oefentherapie met kracht- en rekoefeningen. De cesartherapeut zal wel rust aanraden in combinatie met de oefeningen.

Cesartherapie Hilversum
Cesartherapie is een behandelmethode gericht op de behandeling en voorkoming van klachten die het gevolg zijn van een onjuist houdings- of bewegingspatroon. Bij Cesartherapie Hilversum kijken wij naar specifieke bewegingspatronen en lokaliseren wij waar het lichaam wordt overbelast. Daarnaast geven wij kracht- en rekoefeningen. Want in de rusttijd is sporten onder begeleiding en zonder belasting van het scheenbeen zeker mogelijk.

Tot slot nog een paar goede tips voor hardlopen
– Start niet te snel met hardlopen.

– Verander de ondergrond, wissel het hardlopen op straat af met lopen in het bos, op een loopband of in andere omgevingen.

Kijk voor meer informatie op http://www.cesartherapeut.com/cesartherapeut-hilversum-therapie/

Hardlopen is goed voor je, mits je goed getraind bent en je geen signalen uit je lichaam negeert!

Afvallen door hardlopen? Probeer een maaltijdbox

Written by : Posted on februari 26, 2016 : No Comments

Veel mensen beginnen met hardlopen omdat ze willen beginnen met afvallen. Hardlopen is immers een vrij laagdrempelige manier om wat kilo’s kwijt te raken. Geen ingewikkelde schema’s, geen sportschool abonnement. Het enige wat je nodig hebt is een paar goede hardloopschoenen, en je kunt gaan!

Maar wanneer je echt wil afvallen door hardlopen, zul je ook aan gezonde voeding moeten denken. En dat is het punt waar een maaltijdbox om de hoek komt kijken. Een maaltijdbox is eigenlijk een boodschappenpakket dat je elke week thuisbezorgd kunt krijgen. In deze box zitten allerlei gezonde producten als groente, vlees, zuivel, maar ook koolhydraatrijke producten als aardappelen, pasta en rijst. Kortom: in de maaltijdbox vind je een ideale mix van alle voeding die je nodig hebt om daadwerkelijk af te vallen. Alleen hardlopen is helaas niet voldoende.
Dankzij een maaltijdbox eet je ook gezond

Voor veel mensen die graag wat kilo’s kwijt willen raken, en daarom beginnen met hardlopen is een maaltijdbox een uitkomst. Het is zo verleidelijk: ’s middags ga je een half uurtje rennen, je komt thuis en je moet nog koken. Je bent best uitgeput, en je hebt het gevoel dat je wel iets lekkers verdiend hebt. Voor je er erg in hebt ligt de pizza alweer in de oven. En dat is doodzonde: de calorieën die je even hiervoor verbrand hebt, krijg je dubbel en dwars weer terug.

Een maaltijdbox kan een ideale stok achter de deur zijn. Je weet namelijk precies wat je die week gaat eten. Alle producten en gezonde ingrediënten zijn al in huis. Het enige wat je nog hoeft te doen is de recepten bekijken, en de bereidingswijze volgen. Binnen 30 minuten zet je de meest lekkere, gevarieerde, originele maar bovenal gezonde maaltijden op tafel! Er zijn zelf speciale maaltijdboxen voor sporters met een speciale “fit box”. Deze boxen houden er rekening mee dat jij als hardloper behoefte hebt aan koolhydraten en andere voedingsstoffen om optimaal te kunnen presteren. Deze maaltijdboxen bevatten precies de juiste ingrediënten, en kun je zelfs ideaal combineren met jouw trainingsschema’s. Populaire aanbieders zijn onder andere HelloFresh, Marley Spoon en Mathijs. Profiteer nu van een wel heel voordelige foodbox dankzij een kortingscode van Mathijs Maaltijdbox ter waarde van liefst 15 euro!

Blessures bij hardlopen

Written by : Posted on november 18, 2015 : 3 Comments

Hardlopen is heerlijk en brengt veel voordelen zoals minder stress, een betere conditie en zelfs een jonger brein! Hardlopen wordt echter een stuk minder leuk wanneer je last krijg van een blessure. Gelukkig zijn veel blessures goed te behandelen door de fysiotherapeut.

Onderstaand beschrijven we enkele veelvoorkomende hardloopblessures en de fysiotherapeutische behandeling.

Pijn aan de hiel

De hiel wordt zwaar belast bij het hardlopen. Vaak ontstaan klachten aan de pees die de hiel met de voetzool verbindt, de fascia plantaris. Er kunnen verschillende problemen ontstaan met deze pees, zoals een ontsteking en een verkalking ter hoogte van de aanhechting. In het laatste geval spreken we van hielspoor. De behandeling van fascia plantaris klachten kan een langdurig proces zijn. Behandeling vindt vaak plaats door de belasting te verminderen door minder (ver) hard te lopen en het gebruik van inlegzooltjes. Ook kunnen de klachten worden behandeld door rekoefeningen en krachttraining.

Achillespeesontsteking

Niet voor niets is deze pees vernoemd naar een held uit de Griekse mythologie wiens enige kwetsbaarheid zijn hiel was. De achillespees, die het hielbeen met de kuitspier verbindt, wordt zwaar belast bij hardlopen. Door overbelasting kan een ontsteking ontstaan in de achillespees. Gelukkig is achillespeesontsteking goed behandelbaar. Het ontlasten van de achillespees vormt een belangrijk onderdeel van de behandeling. Daarnaast bestaat behandeling vaak uit rekoefeningen en lokale ijsbehandeling. Wanneer de klachten zijn verdwenen kan een trainingsschema weer rustig worden opgebouwd.

Kniepijn

Een veelvoorkomende aandoening bij hardlopers is kniepijn. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door een ontstoken pees aan de buitenzijde van de knie. Pijn kan zich door deze ontsteking ook manifesteren in de knieholte. Bij een lichte ontsteking zijn rekoefeningen en ijsbehandelingen vaak voldoende om de klachten sterk te verminderen. Met een gedoseerd hardloopschema kan dan weer worden begonnen met lichte training.

Heb jij klachten bij het hardlopen? Breng dan een bezoek aan een sportfysiotherapeut, neem eens een kijk je bij www.fysio-almere.com.

In drie uur of minder de marathon lopen komt minder vaak voor

Written by : Posted on september 15, 2015 : No Comments

Het aantal Nederlanders dat een marathon in drie uur of minder weet uit te lopen is snel aan het afnemen.

Alhoewel er steeds meer mensen deelnemen aan marathons, neemt het aantal lopers dat onder de drie uur rent snel af. Vorig jaar waren dit er maar 459, terwijl er in 1989 maar liefst 1593 Nederlandse mannen de ruim 42 kilometer in minder dan drie uur wist uit te lopen.

Extreme stijging aantal marathonlopers

Het meedoen aan de marathon was lange tijd iets waar weinig sporters, laat staan niet-sporters, zich aan waagden. Vergeleken met 1981 nemen er nu vijftig! keer zoveel Nederlanders deel aan een van de vele marathons die georganiseerd worden in binnen- en buitenland. Het aantal mensen dat binnen de drie uur loopt is in absolute zin echter niet gewijzigd vergeleken met 1981. De toename laat zich dus vooral kenmerken door een groep minder atletische lopers.

De afgelopen jaren is het (uit)lopen van een hele marathon een ware trend geworden. Een steeds bredere, en meer diverse groep mensen neemt het op zich om deel te nemen aan de 42 KM, als gevolg hiervan nemen er ook meer mensen deel die een slechtere conditie kennen als gevolg van leeftijd of sportverleden. Dit heeft zijn effect op de gemiddelde tijd dat een gemiddelde loper nodig heeft de marathon uit te rennen. Daarnaast lijkt het er op dat vergeleken met de eind jaren tachtig tot negentig er ook minder ervaren, fitte hardlopers zijn gaan deelnemen. Er is dus een trend waarbij een grotere groep zich is gaan inschrijven, maar waar er niet meer echte fanatieke renners zijn gaan deelnemen. Alleen dit kan de daling in absolute aantallen van het aantal lopers dat onder de drie uur de race uitloopt verklaren.

Bron:

http://nos.nl/artikel/2029707-we-lopen-steeds-massaler-maar-ook-steeds-langzamer.html

Is veel hardlopen gezond?

Written by : Posted on september 8, 2015 : No Comments

De vraag of veel hardlopen gezond voor ons is, is zo’n vraag die ons vaak gesteld wordt. Aan de hand van de bevindingen van twee onlangs uitgevoerde onderzoeken proberen we hier in dit artikel een antwoord voor te vinden.

Volgens een onderzoek van het Amerikaanse Cardiovascular Research Institute in Allentown blijkt dat mensen die meer dan 2,5 uur per week hardlopen op de lange termijn ongezonder te worden dan zij die tussen de 1 en 2,5 uur per week gaan hardlopen. Bij voorkeur dient deze trainingsduur dan ook over meerdere trainingen door de week heen verspreid te worden.

Niet geheel verrassend constateerden ze ook dat mensen die niet aan sport doen eerder dood gaan dan mensen die regelmatig gaan sporten. Maar er is een grens waarbij de gezondheidsvoordelen van hardlopen (en andere cardiovasculaire sporten) ombuigen naar gezondheidsnadelen. Volgens hun onderzoek onder 3.800 mannelijke en vrouwelijke hardlopers blijkt er bij gemiddeld meer dan 2,5 uur hardlopen per week meer schade dan gezondheidswinst te ontstaan.

Het is bij deze conclusie wel belangrijk om te vermelden dat de onderzoekers er niet achter konden komen wat de precieze reden is waarom mensen die meer dan 2,5 uur per week hardlopen een kortere levensverwachting kennen dan zij die met mate sporen. Waarschijnlijk, zo stellen de wetenschappers, is de algehele slijtage van het lichaam als gevolg van de zwaardere belasting de belangrijkste reden.

Het trainen en rennen van een marathon zagen deze onderzoekers als een ambitie die je maximaal één keer in je leven moet nastreven. Ze vrezen dat de versnelde slijtage anders op latere leeftijd gezondheidsklachten kan opleveren.

Hardlopen is toch niet slecht?

Uit een ander onderzoek uitgevoerd door de Iowa State University blijkt dat hardlopers gemiddeld drie jaar langer leven dan mensen die niet rennen. Ze concluderen dat een paar minuten per dag langzaam rennen al forse gezondheidswinst op levert.

“Mensen hoeven dus helemaal niet zo veel te rennen voor de gezondheidsvoordelen”, aldus onderzoeker Duck-chul Lee. “Ik hoop dat dit onderzoek mensen kan motiveren om te beginnen met hardlopen en het rennen ook vol te houden.” (Vrij vertaald)

De kanttekening hierbij is dat het niet geheel duidelijk is of de langere levensduur ook daadwerkelijk wordt veroorzaakt door het hardlopen of dat het slechts een sterk verband is. Mogelijk kiezen gezonde mensen er vaker voor om te rennen. De onderzoekers hebben wel getracht hier rekening mee te houden.

Zelfs als je wekelijks minder dan 51 minuten, minder dan tien kilometer of langzamer dan tien kilometer per uur rent, heeft je gezondheid er baat bij. Ook bij lopers die maar een of twee keer per week rennen vonden de onderzoekers in de vijftien jaar durende studie. Bij het onderzoek waren meer dan 55.000 volwassenen tussen de 18 en 100 jaar betrokken.

Doorzettingskracht is wel belangrijk. Het gezondheidsvoordeel was het grootst bij mensen die al meer dan zes jaar regelmatig de hardloopschoenen aantrokken.

Uit het onderzoek bleek dat mensen die niet hardlopen gemiddeld een drie jaar kortere levensverwachting hebben dan hardlopers. De onderzoekers brachten rennen in verband met een 30 procent kleinere kans op overlijden en zelfs een 45 procent lager risico op overlijden als gevolg van een hartziekte. Opvallend was dat mensen die gemiddeld een half uur tot een uur per week renden het risico op overlijden net zo sterk verlaagden als hardlopers die wekelijks meer dan drie uur trainden.

Wat denk jij?

Wij denken dat het zoeken van een gezonde balans bij elk facet van het leven belangrijk is. Hardlopen is daarbij niet anders. Wat is jouw ervaring? Vind je dat (veel) hardlopen jouw kwaliteit van leven positief of negatief beïnvloedt?

Bronnen:

http://www.nu.nl/wetenschap/3745459/te-veel-hardlopen-slecht-gezondheid.html

http://www.nu.nl/gezondheid/3839851/hardlopen-verlengt-levensduur-met-drie-jaar.html

Wat is cardio training?

Written by : Posted on juli 3, 2015 : No Comments

Vandaag gaan we in op de vraag wat cardio training is.

Cardiofitness is een vorm van fitness waarbij het trainingsprogramma afgesteld wordt op de gemeten hartslag. Het doel is om door middel van verschillende trainingen een constante hartslag aan te houden, om zo conditie op te bouwen of om af te vallen.

Cardiofitness oftewel cardiovasculaire training is een fantastische trainingsmethode om je hart- en longconditie op peil te houden en te verbeteren. Je verbeterd je conditie en verbrand meer calorieën als gevolg van de toegenomen sportintensiteit. Wie wil dat nou niet?

Een groot deel van de ons werkenden zit achter een bureau gedurende de gehele werkdag. Zitten is niet alleen slecht voor je lichaam, omdat het een houding is die natuurlijk niet al te goed voor ons is als we deze langdurig aanhouden, maar belemmert je ook in voldoende lichaamsbeweging. Door regelmatig een rondje te wandelen en minstens twee keer per week aan hardlopen of een andere cardiovasculaire sport te doen voorkom je dat je lichaam er aan gewend raakt in een passieve toestand te verkeren.

Met behulp van een hometrainer kan je veel zaken aflezen waarmee je lekker effectief op hartslag, verbranding en tijd kunt trainen. Indien de waarde voor de hartslag te hoog wordt, kan je bijv. het apparaat lichter instellen. Ook andere factoren, zoals de ademhaling, bepalen de hartslagwaarde. Verder kunnen vaak andere waarden op fitnessapparaten worden afgelezen, zoals die van calorieverbranding en de tijd dat nog moet worden getraind. Aan het begin van de training kunnen waarden als maximale trainingstijd, leeftijd en gewicht worden ingevoerd.

Hoe zit het dan met afvallen?

Bij het afvallen geldt dat er geen oefeningen zijn die ervoor zorgen dat enkel lichaamsvet in een heel specifiek deel van het lichaam wordt afgebroken. Vandaar dat cardiofitness wordt toegepast voor het afvallen: Vet wordt in het gehele lichaam verbrand, dus ook in probleemgebieden. Om een buikje weg te werken, doet men dus niet enkel cardiofitnessoefeningen die de buikspieren trainen, maar dient men veelzijdige oefeningen te doen waarbij verschillende spiergroepen van het lichaam worden gebruikt, zoals die in armen en benen. Tijdens de training is het verstandig regelmatig te drinken om uitdrogingsverschijnselen te voorkomen. Als je wilt afvallen, dien je na de cardio-training niet overvloedig te eten, maar hooguit licht verteerbaar voedsel tot je te nemen.

Voor optimaal resultaat is het belangrijk dat je regelmatig aan een cardiosport doet. Als je namelijk niet meerdere keren per week gaat sporten zal je er niet aan gewend raken op een hoge intensiteit langdurig te bewegen en zal het je ook minder goed lukken af te vallen of op een gezond gewicht te blijven.

Als je vragen hebt over hardlopen/cardiotraining dan horen we het graag!

Vroeg of laat hardlopen: Wat is beter voor me?

Written by : Posted on juni 30, 2015 : No Comments

Je hebt ochtend- en avondmensen. Voor sommige mensen is het lastig ’s ochtends uit bed te springen, moet er vooral eerst opgestart worden zonder afleiding en drukte om de oren en kan er pas na een sterke bak koffie of thee rustig aan nagedacht worden over werken. Zij vinden het dan minder plezier om voor het werken al te gaan hardlopen en wijken veelal uit naar hardlopen in de avond, maar is dat erg? In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van vroeg vs. laat hardlopen.

Wat voor een type sporter ben ik?

Laten we eerst eens de vraag stellen wat voor een type hardloper je zelf bent.

Als je vind dat de volgende uitspraken bij je passen dan ben je een avondmens en krijg je jezelf sneller tot het sporten na je werk of studie:

 • ‘Ik kom moeilijk uit bed ’s ochtends.’
 • ’s Avonds kan ik moeilijk de slaap vatten.’
 • ‘Rond elf, twaalf uur ’s ochtends voel ik me energieker worden.’
 • ‘Mijn vrouw/man/vriend(in) zegt dat ik ’s ochtends humeurig ben.’

Kan je je niet vinden in bovenstaande stellingen? Dan ben je naar aller waarschijnlijkheid een ochtendmens en kan je zonder moeite eerder opstaan (en sporten).

Wat zijn de voor- en nadelen van vroeg vs. laat sporten?

Voordelen van vroeg sporten:

 • Je hebt al aan het begin van de dag een productief gevoel.
 • Je hebt een moment om tijdens het sporten de dag mentaal voor te bereiden.
 • Je geniet de hele dag van een verhoogd metabolisme, waardoor je meer kan eten of beter afslankt.
 • Je geniet een productievere dag door een verhoogde zuurstofinname.

Nadelen van vroeg sporten:

 • Je hebt meer kans dat je te laat op je werk komt.
 • Je hebt in de ochtend geen tijd om eens langer door te sporten.
 • Je loopt een verhoogd risico op blessures als je nog niet helemaal wakker bent.

Voordelen van laat sporten:

 • Je hebt alle tijd voor je training.
 • Je kan tijdens het rennen de hele dag mentaal verwerken.

Nadelen van laat sporten:

 • Door een verhoogde hartslag slaap je later en slechter.
 • Je hebt minder tijd om te slapen.
 • Je kunt bij het eten geen glaasje wijn drinken.

Kan ik mezelf aanleren om zonder moeite ’s ochtends vroeg al fit en energiek te zijn?

Ja. dat kan je zeker. Belangrijk is het om jezelf aan te leren dat je biologische slaapklok vroeger wordt geactiveerd. De volgende tips helpen daarbij:

 • Sla nooit ontbijt over, hiermee start je je lichaam echt op.
 • Drink ’s avonds laat geen koffie of sterke thee.
 • Alcohol helpt je eerder in slaap te vallen, maar levert minder rust op.
 • Zet geen tv in je slaapkamer (zodat je geen tv kijkt voor het slapen).
 • Dwing jezelf eerder op te staan door de wekker vroeger te zetten.
 • Zet een notificatie in je telefoon wanneer je moet gaan slapen.
 • Voorkom dat je ’s avonds uren naar beeldschermen/tablets staart, dit verstoort je slaapritme danig.