De 6 voordelen van samen hardlopen

De 6 voordelen van samen hardlopen

Wil jij ervoor zorgen dat je blijft lopen? Wil je niet bij de overgrote meerderheid horen die binnen drie weken al weer stopt, dan is het lopen met een ander de beste manier om het sporten vol te houden. Dit kun je doen door een vriend te zoeken die hardloopt, bij een loopgroep aan te sluiten of zelf lid worden van een hardloopvereniging.
Zelfs voor mensen die in het gewone leven een ware einzelgänger zijn kan samen hardlopen aangeraden worden. Er zitten veel voordelen aan het samen lopen.

Motivatie
Het eerste vanzelfsprekende voordeel is dat je meer gemotiveerd bent om te gaan sporten. Je wilt namelijk niet je trainingspartner op je laten wachten of teleurstellen. Samen lopen maakt hardlopen socialer, het is nou eenmaal moeilijker om iemand anders teleur te stellen dan jezelf teleur te stellen.
Samenlopen is dus een goede motivator om door te zetten.

Samen hardlopen vermindert de stress
Een ander voordeel is dat je minder stress zal ondervinden. Als je tijdens het hardlopen rustig met een vriend kan praten, loop je verder en makkelijker en kan je er meer van je training genieten. Stress wordt vaak veroorzaakt omdat sporters zichzelf gek maken met de doelen die ze voor zichzelf stellen. Door samen te lopen help je elkaar met meer plezier de training door en ga je trainingen zien als een sociaal gebeuren in plaats van een last.


Vriendschappelijke concurrentie

Of je nu wilt of niet als je loopt met een ander zal je altijd een beetje een wedstrijd gevoel ervaren. Ook al is de ander je beste vriend daar doe je niets aan. Zonder twijfel heeft de ander hetzelfde gevoel. Ga deze gevoelens dan ook niet onderdrukken, maar probeer er gebruik van te maken. Dit komt je hardloop prestaties alleen maar ten goede.

Variatie door samen te lopen
Nog een voordeel is dat je vaak meer variatie hebt in je trainingen. Hoe ik dit zelf doe is dat ik meerdere loopmaatjes heb, de een met een ander niveau dan de ander. Heb ik vandaag een training gedaan van 20 kilometer dan zorg ik ervoor dat ik morgen met iemand met een lager niveau loop om een hersteltraining te kunnen lopen. Op deze manier maak je het gemakkelijker om jezelf uit te dagen of juist een stapje terug te doen.

Veiligheid
Een ander punt is veiligheid. Een ongelukkig zit in een klein hoekje. Als hardloper ben je soms extra kwetsbaar. Niet alleen in het verkeer, maar ook als je als vrouw ’s avonds laat nog gaat hardlopen. Een ander gevaar ligt in uitputting door overschatting of onvoorziene weersomstandigheden. Loop je samen met een ander dan ben je beter beschermt tegen deze omstandigheden en kan je langer doorlopen, ook als het donker wordt. Zou er eens iets gebeuren zoals een ongeluk of blessure kan de ander hulp inschakelen of je helpen thuis te komen.

Een ander punt is zelfvertrouwen
Veel mensen die beginnen met hardlopen zijn geneigd zichzelf niet als hardloper te zien. Ze zijn een beetje onzeker over hoe ze eruit zien tijdens het hardlopen en hoe ze hardlopen. Met anderen in een groep rennen is de beste manier om deze onzekerheid te overwinnen. Sluit je aan bij een loopgroep of start er zelf een en als snel zal je je een echte hardloper voelen.

We hebben trouwens ook een filmpje gemaakt waarin we de voordelen noemen:

Hoe vind je een hardloopmaatje?

Sommige mensen hebben loopmaatjes genoeg, vooral mensen die jong zijn en in een sportieve omgeving verkeren hebben hier vaak geen probleem mee. Voor de meeste mensen is het echter wel lastig iemand te vinden om mee te lopen. Dit kan problemen opleveren omdat de meeste beginners zonder dat ze het weten veel behoefte hebben aan iemand om mee te trainen. Daarom zou ik nu wat tips geven die je kunnen helpen om iemand te vinden waardoor het lopen nog gemakkelijk wordt.

Kijk eerst eens in je directe vrienden en kennissengroep. Misschien heb je wel een hardloper in je directe omgeving die je kan vragen samen te trainen. Ben je een echte beginner dan kun je zelf proberen met iemand samen te starten. Als je loopniveau op elkaar aansluit dan is hardlopen een goede manier om elkaar beter te leren kennen. Blijkt het samen lopen niet goed te werken dan kan je altijd iemand anders zoeken waarvan het niveau en de snelheid beter bij je passen.

Hardlopen met je familie
Wellicht dat een van je familieleden wel een ideaal loopmaatje voor is. Je zou bijvoorbeeld eens kunnen proberen te gaan lopen met je partner. Zorg er wel voor dat je conditie ongeveer hetzelfde is anders kan het spanningen opleveren. Daarnaast zou je met een van je kinderen samen kunnen gaan trainen. Hiermee versterk je ook de band tussen jou en je kinderen. Houd er wel rekening mee dat een goede sfeer onder familieleden belangrijker is dan een goede training. Zorg er dus voor dat het leuk blijft.

Nog even iets over het hardlopen met je partner. Dit klinkt voor veel mensen als muziek in de oren, met de belangrijkste persoon in je leven samen lopen. Maar besef wel het volgende, als een willekeurig sportmaatje na een half jaar trainen de marathon in minder dan vier uur loopt zou je dit niet erg vinden. Als je partner zich zelf veel sneller ontwikkeld als hardloper dan jij, zie je vaak dat dit spanningen kan opleveren. Als je toch met je partner wilt hardlopen, zorg er dan voor dat je de trainingen een beetje luchtig houd en spreek bijvoorbeeld af dat je om de beurt de route bepaald.
Toch is er maar een manier om er achter te komen of je prettig traint met je partner en dat is het gewoon proberen. Voor sommige stellen vergroot het de band onder elkaar en is het een goede uitlaatklep. Bij anderen stellen levert het direct spanning op. Besef dat het trainen met je partner moeilijker is dan het trainen met een ander loopmaatje, met de juiste houding en aanpak kan het je echter wel dichter bij elkaar brengen.

Hardlopen met je hond
Je hebt ongetwijfeld wel eens iemand zien hardlopen met een hond en afgevraagd wat daar zo leuk aan is. Net als mensen hebben honden iedere dag beweging nodig. Honden houden echt van rennen. Hou er wel rekening mee dat honden net als jij zelf ook een conditie moeten opbouwen. Begin daarom met korte trainingen en bouw geleidelijk aan jullie uithoudingsvermogen. Ieder ras gaat anders met beweging om en niet elke hond kan even hard en even veel lang rennen. Zoek daarom informatie op het internet over hardlopen met jouw soort hond. Een Pitbull rent namelijk minder goed als een Hazewind hond. Daarnaast is het aan te raden om met een hardloper te praten die rent met zijn hond. Je kan dan ervaringen uitwisselen.

Ga bij een Loopgroep
De kans is groot dat je nog nooit met een groep hardgelopen hebt. Wat jammer is, want voor mij was dit echt een eye-opener. Hardlopen is een solo sport, een loopgroep zorgt ervoor dat je de nadelen van een solo sport wegneemt en de voordelen van een groepssport toevoegt. Deze voordelen zijn vriendschap, morele steun en teamspirit. In de begin van de mensheid liepen mensen ook al samen in groepen om grote afstanden af te leggen, het zit in onze natuur om samen te lopen. Of het in die tijd was om een olifant na te jagen of nu om een goede conditie op te bouwen, maakt eigenlijk weinig verschil.

Een loopgroep is meestal onderdeel van een loopvereniging, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Er zijn ook losse loopgroepen waarbij je lid kan worden. Een aanrader is om op de website: www.knau.nl te kijken, hier kan je namelijk loopgroepen bij je in de buurt vinden.
Praat wel eerst even met de leiding van de loopgroep om kennis te maken, zodat je kan zien of het klikt tussen jou en de loopgroep. Daarnaast heeft iedere loopgroep een bepaald niveau, zorg ervoor dat je een loopgroep uitzoekt die op jouw niveau zit. Het voordeel van een loopgroep is dat je omringt wordt door mensen die met dezelfde mindset hardlopen als jij. Als jij na een paar minuten al ver uitgelopen bent op de loopgroep of viceversa dan heeft lopen in een groep natuurlijk geen zin. Schat dit dus goed in.

Lid worden van een Hardloopvereniging
Naast een loopgroep kan je ook nog een stap verder gaan en lid worden van een hardloopvereniging. Het eerste voordeel hiervan is natuurlijk dat je er in een klap een hele hoop loopmaatjes bij krijgt. Een ander voordeel is dat er op de meeste verenigingen trainers rond lopen, die je verder op weg kunnen helpen.
Meestal is dit iemand die al jaren lang ervaring heeft in het hardlopen en het begeleiden van mensen met verschillende niveaus. Vaak zal een vereniging te groot zijn om individueel advies te geven, maar je kan toch een hoop opsteken.

Bij de meeste verenigingen zullen er wekelijks een of meerdere trainingen georganiseerd worden met of zonder trainer. Iedereen meld zich dan op een centraal punt om een parcours te gaan lopen. Andere verenigingen richten zich op een meer specifieke doelgroep zoals vrouwen of ouderen, of juist een bepaalde regio. De kans is groot dat er bij jou in de buurt een loopverenging aanwezig is. En anders kan je er natuurlijk zelf één beginnen!

Alleen al de sociale interactie die je haalt uit het lid worden van een vereniging is het lidmaatschap waard! Bij een loopvereniging gaat het niet altijd alleen maar over hardlopen, vaak wordt er ook nog een drankje gedaan na de training.

Samen hardlopen is echt de moeite waard!

Hardlopen met een loopmaatje biedt een hoop voordelen. Als je echt zin hebt om samen te gaan hardlopen zal je zeker iemand vinden waarmee je een goede klik hebt!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *