Hardlopen en het afterburn-effect

Hardlopen en het afterburn-effect

Met hardlopen bouw je al snel een goede conditie op en verbrand je gemakkelijk een hoop calorieën. Ook na de training zal je lichaam in een verhoogde verbrandingsstand lichaamsreserves aanspreken om te herstellen van de trainingsintensiteit. Dit noemen we binnen de sport- en dieetwereld het ‘afterburn-effect’.

Waar wordt de afterburn door veroorzaakt?

De afterburn is een fase die aantreedt na een intensieve prestatie. Meestal zijn dat sportprestaties die ten minste een half uur of langer hebben geduurd. Na het afronden van de hardloopsessie moeten glycoceenvoorraden (suikers) van de spieren moeten na de training aangevuld worden. Dat kost erg veel energie, die voornamelijk wordt verkregen door lichaamseigen vet te verbranden. Ook moet het bloed weer worden voorzien van meer zuurstof en zal het opgebouwde melkzuur bij de spieren zo snel mogelijk onschadelijk gemaakt moeten worden. Nog even over de melkzuur opbouw… Melkzuur is het afvalproduct van intensieve spierinspanning. Het herstel van de spieren wordt op den duur belemmerd als het zuur niet afgevoerd kan worden.

Hoe kan ik profijt behalen uit deze kennis?

Door een intensieve hardlooptraining zal je lichaam gedwongen worden een tandje bij te zetten. Niet alleen tijdens de training om genoeg energie en zuurstof naar de vitale spieren en organen te vervoeren, maar ook na de training om de met melkzuur verzuurde spieren zo snel mogelijk weer te laten herstellen van de trainingsimpact. Als je dus altijd het beste uit het hardlopen haalt, of het nou om een intervaltraining of een duurtraining gaat, zal je lichaam nog uren (tot 15 uur) na het verstrijken van de training meer calorieën verbranden. Hierdoor zal je gemakkelijker kunnen afvallen en blijf je lekker slank.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *