Eten voor een hardloopwedstrijd

Eten voor een hardloopwedstrijd

De maximale prestatie uit jezelf halen kan je niet zonder er een gezond voedingspatroon op na te houden en verantwoord te trainen. Als je een wedstrijd goed wilt uitrennen doe je er slim aan aandacht te besteden aan wat en hoeveel je eet en drinkt, net als hoe goed je jezelf qua training hebt voorbereid op de afstand en tijdsduur van de hardloopwedstrijd waarvoor je je hebt ingeschreven.

In dit artikel vertellen we je hoe je qua voeding zo goed mogelijk voorbereid kunt zijn op jouw aankomende loopwedstrijd.

De dagen voorafgaand aan de wedstrijd

Als de race tot op een paar dagen is genaderd, begint de echte voorbereiding. Vooral als het een langere wedstrijd betreft – meer dan anderhalf uur hardlopen – kun je vier tot vijf dagen van tevoren al beginnen met het doen van kleine aanpassingen in wat je eet en drinkt. Wij raden je aan om ca. 60 tot 70 procent koolhydraat rijk voedsel te eten. Denk aan pasta, aardappelen, bananen of rijst. Drink verder dermate veel dat de kleur van je urine helder is. Dat is een teken dat je voldoende vocht drinkt, hetgeen goed is voor je prestaties.

De dag voor de wedstrijd

De dag voor de wedstrijd raden we voldoende rust aan. Als je zin hebt om te gaan hardlopen is het verstandig een klein stukje te joggen zodat je goed uitgerust bij de wedstrijd kunt starten.

Het is niet erg als je een of twee glazen wijn of bier drinkt om lekker te ontspannen. Zorg er wel voor dat je voldoende water ernaast blijft drinken en eet goed, maar wel gezond. De avond voor de wedstrijd wil je goed in slaap kunnen komen en dat werkt niet als je gevoelens van stress ervaart. Op zich hoeft alcohol dan geen invloed op je prestaties te hebben, maar het helpt je in principe ook niet afgezien van het ontspannend effect dat het nuttigen ervan geeft.

Qua eten voor een hardloopwedstrijd is het wel aan te raden om ook op de avond van te voren een behoorlijk koolhydraatrijke maaltijd tot je te nemen. Maak bijvoorbeeld een lekkere pasta met zalm, rijst met kip of pannenkoeken met stroop. Voorkom verder een teveel aan vezelrijke voeding, zoals bruine bonen, prei en ui, omdat je daar sneller maag- en darmklachten door kunt ervaren. Niet echt handig als je de volgende dag een pittige klus te klaren hebt! Waar het om gaat is dat je je goed voelt bij wat je eet en drinkt. Ga dus niet de dag van te voren nieuwe dingen proberen, daarmee neem je alleen maar een risico.

D-Day: De wedstrijddag

Op de wedstrijddag wil je ruimschoots op tijd bij de start klaar staan. Stressen is het laatste wat je immers wilt op deze belangrijke dag!

Om te voorkomen dat je met een (te) volle maag begint te rennen, raden we je aan vier uur van te voren rustig een ontbijtje tot je te nemen. Dit om te voorkomen dat je maag gaat opspelen tijdens het lopen. Ontbijt vooral wat je altijd lekker vind om te eten. En koffie dan? De mythe dat dit vocht onttrekt aan je lichaam, ontkrachten wij graag. Een kop koffie kan – door het hoge cafeïne gehalte – zelfs je prestatie verbeteren, mits je er genoeg water bij drinkt.

In de laatste anderhalf uur voor de start zorg je dat je vochtbalans op peil blijft. Dit kan eenvoudigweg met water. Drink geen sportdrank, omdat het geen voordelen biedt bij de voorbereiding voor een race. Aan je voeding zal het nu niet meer liggen!

1 Comment

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *