Hardlopen op een lege maag

Hardlopen op een lege maag

Er zijn hardlopers die zweren bij het ’s ochtends hardlopen op een nuchtere maag. Ze krijgen geen brok door hun keel voor het hardlopen of vinden het lastig twee uur voor de training te eten. Een aantal van de lopers die zonder ontbijt gegeten te hebben gaan hardlopen zeggen dat hardlopen op een lege maag beter is voor hun vetverbranding. Dat is gewoon pure onzin!

Waarom is het onzin dat je meer vet verbrand met hardlopen als je niet ontbijt?
Op het moment dat je opstaat heb je vaak al meer dan 10 uur niets meer gegeten. Je maag is als gevolg hiervan helemaal leeg. Hardlopen op een lege maag is een slecht idee, net als een auto gebruiken zonder er brandstof in te hebben zitten. Daarom is het belangrijk om jouw eigen brandstoftank van brandstof te voorzien. Doe je dit niet dan loop je kans flauw te vallen of (misschien erger) spierweefsel af te breken.

Vetverbranding is effectiever zonder hardlopen op een lege maag

Zodra je maag geen koolhydraten (brood, pasta, rijst, suikers) meer kan omzetten in energie zal je verbrandingsmotor overstappen op de verbranding van vetten en als deze niet snel genoeg voorhanden zijn overgaan op de afbraak van spiermassa in energie. In noodsituaties waarin je langdurig keihard sport of werkt zonder voldoende voeding tot je te nemen zal je altijd spiermassa verliezen. Door in ieder geval iets te eten voordat je gaat hardlopen voorkom je dat je lichaam gedwongen wordt ’te overleven’ en geef je het de tijd om over te schakelen naar het verbranden van lichaams eigen vetreserves.

Allemaal leuk deze informatie maar ik heb moeite met (vroeg) ontbijten
Als je het moeilijk vind om te eten voor je gaat hardlopen kan je bijvoorbeeld iets kleins van te voren eten om niet geheel op een nuchtere maag de deur uit te gaan. Denk hierbij aan een banaantje, een krentenbol of een bakje kwark met honing.

Maar op een gegeven moment is mijn maag toch altijd leeg?
Tijdens een ‘normale’ hardlooptraining zal er ook sprake zijn van een moment waarop je maag geen voeding meer kan omzetten in energie. Dit is op zich niet erg en zal niet direct leiden tot de afbreuk van spieren. Wanneer het lichaam in de ketogene (vetverbranding) fase aankomt zal het energie onttrekken aan jouw vetreserves. Hiermee val je dus overtollige kilootjes af. Omdat het ketogene proces minder snel energie weet te winnen uit vetten zal je wat sneller last hebben van een gevoel van flauwte. Pas dus op met te snel hardlopen als je het gevoel krijgt dat je honger begint te krijgen. Wij raden het beginnen met hardlopen op een lege maag in ieder geval af.

3 Comments

  • Tim Posted 21 augustus 2012 20:10

    Dag,

    Ik ben erg benieuwd wat je dan van dit onderzoek vindt. Dat bewijst namelijk het tegendeel.

    http://www.runnersweb.nl/Nieuws/Nieuwsbericht/Nuchter-op-pad-is-gezonder.htm

    • Redactie Posted 22 augustus 2012 08:43

      Hi Tim,

      Leuk dat je reageert.

      Het onderzoek klinkt interessant, maar lijkt geen rekening te houden met de nadelige effecten van hardlopen op een lege maag. ’s ochtends de deur uit gaan zonder gegeten te hebben verhoogt de kans op flauwvallen en/of koppijn.

      Er zijn veel hardlopers die op een nuchtere maag met alleen een kop koffie op gaan hardlopen. Als gevolg van de cafeïne ervaar je minder signalen van het lichaam met betrekking tot honger en duizeligheid én droog je jezelf ook nog eens meer uit.

      Het zou best kunnen dat hardlopen op een lege maag alvorens te ontbijten net iets meer verbranding oplevert, maar het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Wellicht is er een gulden middenweg te bewandelen. Eet bijvoorbeeld een paar crackertjes en drink een glas water voordat je de deur uitgaat.

      Natuurlijk staat iedereen vrij om te doen en laten wat hij/zij zelf het beste vind.

  • Danielle Posted 2 mei 2017 23:08

    Ik heb 20 jaar aktief meegedaan met atletiek en triathlons. Voor die tijd was het paardrijden en fitness. Sinds een half jaar probeer ik het OMAD dieet = one meal a day en voel me daar heel goed bij. Heb dit dieet langzaam opgebouwd. Daarbij train ik ’s ochtends op een lege maag = 11 km lopen en daarna een uur yoga. Ook dit langzaam opgebouwd, eerst gewoon wandelen, daarna wandelen en rennen om de minuut totdat ik aan één stuk door kon rennen. De meeste zeggen dat ik niet goed bij m’n hoofd ben, maar ik voel me prima. En als ik eet, eet ik flink! Heb een gespierd lichaam, normaal gewicht, alleen weinig vet.Tot nu toe nooit flauwgevallen of koppijn, want behalve trainen werk ik ook nog full time. Voor de één is meerdere maaltijden beter, voor de ander één maaltijd. Het is een kwestie van uitproberen, alles langzaam opbouwen, zonder obsessies. Het lichaam heeft gewoon even tijd nodig om zich aan te passen. Werkt één maaltijd, dan prima, werkt het niet, dan een andere eet routine zoeken.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *