Wat jij kunt doen om lichamelijke klachten bij het hardlopen te voorkomen

Wat jij kunt doen om lichamelijke klachten bij het hardlopen te voorkomen

Sommige mensen ervaren lichamelijke klachten bij het hardlopen. Eigenlijk zijn deze klachten voor de meeste mensen heel gemakkelijk te voorkomen. De meeste lichamelijke klachten tijdens het hardlopen worden namelijk veroorzaakt door een slechte voorbereiding. Houd daarom vooral rekening met de volgende tips.

Tips om lichamelijke klachten bij het hardlopen te voorkomen

Voordat je gaat hardlopen is het belangrijk dat je een goede warming up doet, om lichamelijke klachten tijdens het hardlopen te voorkomen. Als je spieren niet warm genoeg zijn, en je vraagt meteen het uiterste van je lijf, dan is de kans vrij groot dat je lichamelijke klachten zult ontwikkelen. Soms kunnen er zelfs hardnekkige blessures door ontstaan! Neem daarom echt de tijd voor een goede warming up, bijvoorbeeld door touwtje te springen.

Daarnaast worden veel lichamelijke klachten tijdens het hardlopen veroorzaakt door een verkeerde houding tijdens het hardlopen. Sommige mensen krijgen daardoor zelfs last van lichamelijke klachten die je in eerste instantie niet zou verwachten, bijvoorbeeld: last van één of beide schouders, of van hun rug. Als je de mogelijkheid hebt om je eigen loopgedrag te observeren in een spiegel, of met behulp van een videocamera, als je een poosje hardloopt op een loopband, dan kun je wellicht zelf zien wat er mis is met je houding, waardoor de lichamelijke klachten tijdens het hardlopen veroorzaakt zouden kunnen worden. Vervolgens kun je proberen om tijdens het hardlopen je houding in de gaten te houden en te corrigeren, zodat de lichamelijke klachten tijdens het lopen niet meer terugkomen. Als je niet over deze mogelijkheden beschikt, of als je niks bijzonders ontdekt, is het wellicht een goed idee om een aantal loopclinics te volgen. De trainer kan je dan observeren en waar nodig tips geven waarmee je je lichamelijke klachten tijdens het hardlopen kunt voorkomen.

Houd het goed in de gaten dat je na een maaltijd lang genoeg tijd neemt voordat je gaat hardlopen, om zodoende lichamelijke klachten tijdens het lopen te voorkomen. Wacht na een lichte maaltijd minstens een uur à anderhalf voordat je gaat lopen. Je lichaam heeft namelijk wat tijd nodig, voordat de voeding die je tot je hebt genomen is omgezet in onder andere de benodigde energie om te sporten. Maar behalve dat, stuurt je lijf vlak na de maaltijd ook veel bloed naar het verteringsstelsel; bloed dat je tijdens het sporten nodig hebt om genoeg zuurstof rond te pompen. Geef je lichaam daarom de tijd om de maaltijd te verteren, zodat je daarna fit genoeg bent om hard te lopen. Als je hardloopt terwijl je spieren niet genoeg zuurstof krijgen, kan dat vervelende lichamelijke klachten als gevolg hebben.

Zorg bovenal voor een goede uitrusting!

Veel lichamelijke klachten bij het hardlopen worden veroorzaakt door het gebruik van slechte hardloopschoenen. Veel beginners starten met een paar oude schoenen omdat ze die toevallig nog hadden liggen, maar scheef afgesleten zolen kunnen veel klachten veroorzaken.

Zorg daarnaast voor goede kleding: Ademend, maar wel waterdicht! En ten slotte: zorg voor voldoende rust! Zeker in het begin niet elke dag gaan hardlopen, maar tussendoor minimaal een dag rust nemen, zodat je niet door overbelasting last krijgt van lichamelijke klachten bij het hardlopen.

1 Comment

  • Cornelis Posted 26 februari 2013 16:39

    Als zeer ervaren recreatieloper kan ik uit eigen ervaring verschil maken tussen zelf lopen en lopen bij een atletiekclub. of loopvereniging. In het eerste geval is de kans op blessures aanzienlijk kleiner dan wanneer je in groepsverband loopt. Bovendien wil ik hier de zogenaamde warming up met rek-en strekoefeningen ter discussie stellen.Toen ik nog zelf liep, bestond mijn warming up uit niets anders dan een kwartier heel rustig inlopen. Op deze wijze heb ik 20 jaar lang geen enkele blessure gehad. Vanaf de tijd dat ik in clubverband liep en meedeed aan allerlei loop “modeverschijnselen”, waaronder de warming up met rek-en strekoefeningen, heb ik al snel blessures gekregen, waaronder een achillespeesblessure. Inmiddels is ook wetenschappelijk vastgesteld dat deze rek-en strekoefeningen niet gunstig zijn en voor de prestaties zelfs averechts kunnen werken.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *