Zo kies je de geschikte hardloopschoenen

Zo kies je de geschikte hardloopschoenen

De beste hardloopschoenen bestaan niet. Iedere voet is namelijk anders en heeft ook een eigen model schoen nodig. Naast de verschillen in voetafdruk en loopstijl, heeft ook iedereen een andere trainingsintensiteit. De een is zwaarder of lichter dan de ander. Sommige mensen zijn gezegend met een lengte van 1 meter 90 , terwijl anderen een stuk korter zijn met 1 meter 65. Al deze factoren spelen een rol bij het uitzoeken van de geschikte hardloopschoen.

Hoe kies ik mijn hardloopschoenen?

Er zijn verschillende typen hardloopschoenen, voor elke voet is weer een ander model beter. In dit artikel vertel ik je waar je rekening mee moet houden om aan de perfecte hardloopschoenen te komen.

Hardloopschoenen zijn onderverdeeld in drie basis categorieen:

Gedempte, Support en Controle Hardloopschoenen.

Gedempte hardloopschoenen
Het type schoen voor de onderpronateurs. Hardlopers die gedempte schoenen dragen rennen vaak op hun tenen met een verhoogde boog. Loopschoenen hebben een groot dempend effect, maar je levert in op stabiliteit.

Support hardloopschoenen
Uitermate geschikt voor “normale” renners, support schoenen zijn over het algemeen geschikt voor lopers met een normale of neutral voetafdruk. Support schoenen combineren goede demping met lichte ondersteuning gericht op de mediale, binnenkant van de schoen om te voorkomen dat de voet zijwaards naar binnen rolt.

Controle hardloopschoenen
Voor de serieuze overpronateur en de zware loper zijn controle schoenen de beste keus. Overpronateurs hebben een plattere voetafdruk die gecorrigeerd kan worden door het dragen van wat zwaardere, op zowel demping als ondersteuning geoptimaliseerde schoenen.

Geschikte hardloopschoenen uitkiezen: Het looppatroon

Je looppatroon is een term om de manier waarop je loopt te omschrijven. Een van de eerste dingen die een serieuze hardloper moet overwegen is wat voor soort schoeisel het meest geschikt is voor zijn looppatroon. Door de juiste hardloopschoen uit te kiezen kun je voorkomen dat je druk zet op bepaalde spieren en gewrichten die constant gebruikt werden tijdens het trainen.
Het bepalen van je hardloopstijl is dus belangrijk voor het bepalen van je eigen looppatroon.
We gebruiken de term pronatie voor het analyseren van een looppatroon, dit is in feite de natuurlijke manier waarop de onderbenen een schok absorberen. Het is de beweging van de hiel tot de grote teen, of in simpele woorden hoeveel je voet naar binnen rolt.

Er zijn drie manier waarop je kunt ontdekken hoe jouw voet land en afrolt:
#1 Kijk naar je schoenen
Ten eerste kun je naar de zolen van de schoenen die je het meest draagt kijken. Als de meeste slijtage aan de buitenkant van de zool is, kun je over het algemeen zeggen dat je onderproneert. Als er meer slijtage is aan de binnenkant van je zool, zul je waarschijnlijk een overpronator zijn. Als de slijtage gelijk over de zool verdeelt is, is de kans groot dat je een ‘neutraal’ looppatroon hebt.
#2 De natte voeten test
Ten tweede kun je de ‘natte voeten’ test doen. Hiervoor moet je simpel de zool van je voet nat maken, en over iets lopen dat een duidelijke afdruk achterlaat. Gekleurd papier, een betegelde vloer of zelfs parket zou de afdruk van je natte voet moeten laten zien.
#3 De loopband test
Er bestaat ook gespecialiseerde loopanalyse apparatuur om je helpen uit te zoeken wat voor looppatroon je hebt. Dit is waarschijnlijk het betrouwbaarste en meest accurate instrument. Goede hardloopwinkel hebben meestal de beschikking over deze technologie, en je kunt er dan ook meestal gratis gebruik van maken. Tijdens de test word je voetafdruk getest door gebruik te maken van een loopband of drukgevoelige plaat, het apparaat kan zien waar de voet het meest druk op zet.

Hardloopschoenen: Er zijn 3 soorten pronatie:

Onder-pronatie (supinatie)
Als je een onder-pronater bent, zul je behoren tot de minderheid data dit het meest voorkomende looppatroon is. Bij dit looppatroon zet je met de buitenkant van je voet af, waardoor je schoenen nodig zult hebben met meer steun aan de buitenkant van de schoen.
Neutrale-pronatie
Dit is het meest wenselijke type pronatie waarbij de voet land op de buitenkant van de hiel en iets naar binnen rolt om de schok op te vangen, terwijl er weer af wordt gezet met de grote teen.

Over-pronatie
Dit is het meest voorkomend type looppatroon, geschat wordt dat zo’n 70% van alle hardlopers over-pronatie hebben. Als je over-proneert landt je voet op de buitenste rand van je hiel, waardoor je voet platter op de grond neer zal komen en je neigt meer af te zetten met de binnenkant van je voet. Bij dit type pronatie zul je schoenen nodig hebben die de binnenkant van de voet ondersteunen.

Voor veel mensen is dit geen probleem als de afstanden van hun trainingen niet al te lang zijn. Maar naarmate de lengte van de trainingen begint toe te nemen, neemt ook het risico op blessures toe. Zorg er dus voor dat je schoenen gemaakt zijn voor dit type looppatroon. Naar gelang de tijd kan dit namelijk leiden tot voetblessures, knieblessures, shin splits, chillespeesontsteking, tibialis posterior tendinitis,
Voor veel mensen is dit geen probleem als de afstanden van hun trainingen niet al te lang zijn. Maar naarmate de lengte van de trainingen begint toe te nemen, neemt ook het risico op blessures toe. Zorg er dus voor dat je schoenen gemaakt zijn voor dit type looppatroon. Naar gelang de tijd kan dit namelijk leiden tot voetblessures, knieblessures, shin splits, chillespeesontsteking en tibialis posterior tendinitis.

De voorbeelden die je hier ziet, waarbij gebruik gemaakt wordt van de ‘natte voeten test’, kun je zien of je een lage, neutrale of hoge boog hebt. Deze bogen behoren allemaal bij een bepaald type pronatie.

Hardloop Voetafdruk

Hoge boog – Indicatie dat je voeten onder-proneren tijdens het hardlopen
Als je voetafdruk er zo uitziet betekent dit dat je onderproneert tijdens het hardlopen. Je voet wordt bij elke stap met een hoge boog ingebogen naar het asfalt. Een ondergeproneerde voet heeft genoeg ondersteuning nodig.

Neutrale boog – De ideale afdruk voor hardlopers
Als je voetafdruk hier op lijkt dan heb je geen onbalans in je loopstijl naar het voor of achterste deel van je voet.

Lage boog– Indicatie van over-pronatie omdat er te weinig onderstening is om je voet tegen te houden naar binnen te rollen.
Bij deze voetafdruk zie je een afdruk van de gehele voet. Dit wijst op een platte voet, want de boog valt uiteen tijdens de voorbereiding van een nieuwe stap. Als je zwaar overproneert en dit niet gaat corrigeren met goede, aan overpronatie aangepaste loopschoenen dan heb je verhoogde kans op knie- en heupblessures.

Heb Ik Nieuwe Hardloopschoenen Nodig?

De beste investering die je kan doen in je sport is het kopen van een of twee paar goede, geschikte hardloopschoenen. Als je al een paar loopschoenen bezit, kijk dan even na of ze niet te oud zijn. Het rennen op versleten, doorgezakte schoenen is niet goed voor je lichaam en werkt snel blessure bevorderend. Oude schoenen kunnen nog steeds goed genoeg zijn om mee te gaan hardlopen, het is vooral belangrijk dat de zool nog genoeg dempend (kussentje) effect heeft zodat de klappen van het neerkomen tijdens het hardlopen niet geabsorbeerd worden door je knieën.

Bepaal vandaag nog of je klaar bent om te gaan rennen met je eigen hardloopschoenen of dat je nieuwe loopschoenen nodig hebt!

1 Comment

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *