Een blessure zit in een klein hoekje… Het kan gebeuren dat je net verkeerd land met je voet en een blessure oploopt. Gelukkig herstel je meestal geheel van deze nare kwaaltjes en kan je voor je het weet weer lekker gaan hardlopen. Vandaag vertel ik je wat de alternatieven voor hardlopen zijn, zodat je tijdens het herstel wel kunt blijven bewegen.
Fietsen als alternatief voor hardlopen
Fietsen is een duursport waarbij je rustig aan je conditie kan werken, terwijl je het risico op blessures redelijk kunt beperken. Fiets gerelateerd blessures ontstaan vaak door valpartijen. Als je rustig aan doet en verantwoord bezig bent heb je dus weinig te vrezen.
Grofweg kunnen we fietsen onderverdelen in drie soorten:
- Fietsen op een renfiets
- Fietsen op een mountainbike
- Fietsen op een gewone fiets
Fietsen is leuk en uitdagend en biedt voldoende mogelijkheden voor avontuurlijke mensen. Of je nou jong of oud bent, dik of dun, lang of kort, etc. Fietsen is vaak een goed alternatief voor hardlopen.
Ga niet fietsen als je een blessure hebt aan je hamstrings of knieën. Deze lichaamsdelen worden namelijk erg belast tijdens het fietsen.
Zwemmen als alternatieve sport voor geblesseerde hardlopers
Zwemmen heeft een gigantisch voordeel vergeleken met andere sporten omdat het water een groot deel van de belasting opvangt tijdens het bewegen. Het leuke aan zwemmen is dat het best vermoeiend is om een paar baantjes achter elkaar te zwemmen zonder uitgeput aan de kant te hangen. Het voelt als een prestatie als je na een paar keer trainen niet meer buiten adem raakt. Ja, zwemmen is echt uitdagend en kan een goed alternatief zijn voor hardlopen als het hardlopen te belastend is. In het geval dat je te zwaar bent of erg last hebt van je gewrichten raden we zwemmen aan.
Schaatsen/Skeeleren om je gewrichten minder te belasten
Schaatsen is een oer-Nederlandse sport, maar wel moeilijk te beoefenen als je niet nabij een ijsbaan woont. Met de kwakkelende winters die we de afgelopen jaren hebben meegemaakt is het niet zo vaak mogelijk geweest om lang buiten te schaatsen. En dat is jammer! Schaatsen is namelijk minder belastend dan hardlopen omdat er geen stappen worden gezet waarbij het hele lichaam op één been landt. Je voorkomt met het schaatsen dus dat je forse klappen dient te verwerken.
Rollerschaatsen heeft de laatste jaren plaats gemaakt voor skeeleren. Wanneer het zonnetje schijnt zie je steeds vaker mensen skeeleren door de stad en het park. Het voordeel van skeeleren is dat het veel minder energie kost (ook nadeel, want je verbrandt minder) en daardoor een toegankelijke sport is voor mensen met overgewicht en/of een slechte conditie. Of je conditie en gewicht nou top of flop is, skeeleren is gewoon super tof! Het is schaatsen in de zon!
Wandelen als hardlopen te zwaar is
Soms is hardlopen nog te belastend voor je lichaam. Dan is het verstandig om eerst gewend te raken aan de beweging van het hardlopen door te gaan wandelen. In ons boek Afvallen met Hardlopen hebben we hier ook rekening mee gehouden. Er staan afvalschema’s in die rekening houden met de mate van overgewicht en conditie van de lezer.
Nu het zomer is vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om ’s ochtends naar mijn werk te lopen en ’s avonds terug naar huis te wandelen. Het is lekker ontspannend en gezonder dan de tram te pakken. In dat half uurtje wandelen verbrand je energie, krijg je frisse lucht binnen en kan je genieten van het uitzicht. Zeker een aanrader!
Heb jij zelf nog goede alternatieven als je door omstandigheden niet kan hardlopen?
Add Comment