Voorkom hardloopblessures en verzacht de pijn met deze tips. Ik heb zelf wel eens last gehad van shin splints en ik wens dat niemand toe. Voorkom die hardloopblessures gemakkelijk met deze tips!
Voorkom hardloopblessures met deze tips
Als je eenmaal goed en wel aan het hardlopen bent, kan het gebeuren dat je last krijgt van pijn en hardloopblessures. Blessures tijdens het hardlopen, ontstaan vaak door te veel trainen, te snel of te lang trainen of door de verkeerde schoenen te dragen. Echter, je kunt hardloopblessures voorkomen. Hier zijn nog wat andere manieren om zo min mogelijk last te krijgen van blessures.
Zorg ervoor dat het routine word om te stretchen als je gaat trainen. Dit helpt je om hardloopblessures te voorkomen. Je moet trouwens sowieso stretchen voor een training, dus zorgen dat het routine wordt kan je alleen maar helpen. Ben trouw aan jezelf en stretch op reguliere basis. Als je dit niet doet, zul je het uiteindelijk aan je lichaam gaan merken.
Naast het hardlopen op de juiste schoenen, moet je ook lopen op de juiste ondergrond. De schok die ontstaat als je een stap zet moet zo veel mogelijk afgewend worden op de ondergrond in plaats van op je been. Probeer daarom om zo min mogelijk op beton te trainen. Beton is geen goede ondergrond om op te lopen. Bovendien is het moeilijker en moeizamer lopen op beton dan op asfalt. Naast de weg in het zand of op het gras lopen kan je dan ook echt helpen als je veel kilometers aan het maken bent.
Daarnaast is het beter om op rechte stukken met flauwe bochten te lopen. Probeer altijd zo constant mogelijk te lopen, als je op het laatst je manier van lopen opeens gaat veranderen kan dat resulteren in vervelende hardloopblessures.
Sommige mensen maken de fout ‘hardloop spieren’ veel aandacht te geven en andere spieren te negeren. De andere spieren zijn net zo belangrijk als je hardloop spieren. Probeer daar dus een balans in aan te houden.
Als je teveel traint, liggen blessures op de loer. Ook als je hardlopen intensiever wordt, moet je het rustig aan doen met het aantal trainingen dat je inplant. Als je iedere week meer kilometers loopt, denk er dan aan dat je niet meer als 10% omhoog mag gaan.
Ga geleidelijk sneller/meer lopen en doe dat niet in één keer. Als het een geleidelijk proces is, zullen blessures en pijn zich veel minder snel voor doen. Bovendien, zul je dan ook nog in staat zijn om naar het volgende niveau te gaan.
Zorg ervoor dat je schoenen nog in goede conditie zijn om er mee hard te lopen. Daarnaast moeten het ook de juiste schoenen zijn, die voor jou voeten goed zijn. Als je niet het goede schoeisel draagt, zal dat resulteren in pijn of blessures in je benen, heupen of voeten. Draag geen schoenen waarvan de zool versleten is. Als je problemen hebt met je voeten, heb je wellicht steunzolen of andere hulpmiddelen nodig.
Ga nadat je hersteld bent van een vorige hardloopblessure pas weer rennen als je zeker bent dat je er klaar voor bent. Langzaam maar zeker probeer je weer in je trainingsritme te komen. Begin met dingen die minder belastend zijn, zoals fietsen of hardlopen of de lopende band. Er gaat aardig wat tijd overheen om weer op hetzelfde niveau als voor de blessure te komen.
Voorkom hardloopblessures met deze tips:
- Zorg ervoor dat je op de goede manier stretched en dat je niet te ver gaat met stretchen.
- Zorg ervoor dat je altijd een goede warming-up doet.
- Zorg ervoor dat je goede hardloopschoenen hebt.
- Vervangen je schoenen op tijd.
- Zorg ervoor dat er ook cross training in je programma zit (in het bos lopen).
- Train niet meer dan je zou moeten trainen.
Voorkom die vervelende hardloopblessures en geniet van elke training!
Add Comment