Heb je wel eens het gevoel gehad dat je tijdens het hardlopen je ontzettend lekker gaat voelen op een gegeven moment? Lijkt het alsof je een beetje gaat zweven over het parcours en de training totaal niet meer zwaar aanvoelt? Dan is het zeer aannemelijk dat je de runners high hebt ervaren. In dit artikel gaan we in op de runners high, wat het is en hoe je het in je voordeel kunt gebruiken.
Nu hoor ik je al denken: ‘Waar wordt de runners high dan door veroorzaakt?’ Oké, laten we daar eens antwoord op geven. Endorfines, een lichaamseigen stofje, zijn verantwoordelijk voor dit lekkere gevoel. Biochemisch gezien heeft endorfine wat gelijkenissen met morfine. Beide stofjes nemen namelijk bij minimale aanwezigheid (toediening) pijn weg en verhogen de gelukstoestand. Het lichaam produceert geen morfine, maar wel het er aan verwante, minder zware endorfine.
Bij extreme sporten waar je hartslag in één keer omhoogschiet of bij zeer belastende sportieve inspanning komt endorfine vrij om pijn en stress weg te nemen. Tijdens het hardlopen kunnen endorfines vrijkomen wanneer je trainingssessies hebt van minstens een uur op een normale loopsnelheid. Geen zin om een lange afstand hard te lopen, dan biedt het intensief sprinten voor enkele minuten uitkomst. Want ook daarbij maakt je lichaam endorfines aan.
Afwisselend is erg belangrijk als je regelmatig de runners high wilt ervaren. Dagelijks dezelfde trainingsintensiteit of afstand biedt dan geen soelaas. Wissel lekker af en geniet ervan als je het geluk hebt dat je weer een runners high ervaart.
Gebruik de runners high in je voordeel
Het geluksgevoel dat de runners high oplevert maakt hardlopen verslavend. Je voelt je vederlicht en gelukzalig en vind het heerlijk om door te blijven lopen. Er zijn legio mensen die tijdens deze lopers high inspiratie opdoen voor het maken van kunst, het schrijven van boeken of moeilijke uitdagingen op het werk.
Add Comment