Waarom met een lichte hellingshoek hardlopen op een hardloopband beter is

Waarom met een lichte hellingshoek hardlopen op een hardloopband beter is

Wanneer je buiten gaat hardlopen loop je vaak ongemerkt over verschillende soorten ondergrond. Soms moet je een stoepje op, dan loop je weer een stuk over een lichtelijk schuin aflopend fietspad, om aan het eind van je training nog een brug over te moeten. Je denkt hier vaak niet over na en bent lekker in de runners flow. Je voeten, gewrichten en spieren raken echter wel gewend aan afwisselend terrein. Als je echter niet buiten, maar binnen gaat rennen zal je lichaam minder uitgedaagd worden zich veerkrachtig te ontwikkelen, je bent als gevolg daarvan minder goed ingespeeld op variƫrende ondergrond en kan sneller een blessure oplopen.

Dan maar niet binnen rennen?

Veel hardlopers zijn het er over eens dat buiten hardlopen beter is dan op een hardloopband rennen. Je hoeft je echter geen zorgen te maken als je liever in de sportschool je cardio-trainingen uitvoert. Door de loopband op een lichte hellingshoek in te stellen (0,5 – 1) zal je lichaam net wat meer uitgedaagd worden tijdens de standaard afstandstrainingen. Daarnaast raden we het ook aan dat je interval heuveltrainingen gaat doen. Je daagt jezelf daar echt mee uit, wat je conditie ook sneller verbeterd.

Is variatie in hellingshoeken een goed idee?

Jazeker! Je kunt wanneer je traint niet alleen op snelheid, afstand en tijd instellingen doen, maar er ook voor kiezen de ‘standaard’ vlakke ondergrond te verruilen voor een heuveltraining. Het mooie van de loopband is dat je op deze manier wel instaat bent een heuveltraining te lopen als je niet in een heuvelachtige omgeving (Zuid-Limburg of WalloniĆ«) woont!

Indien mogelijk is het wel beter om ook (af en toe) buiten te gaan hardlopen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *