Voetverzorging: Zorg goed voor je voeten

Voetverzorging: Zorg goed voor je voeten

Bij het hardlopen maak je bij elke stap gebruik van je voeten. Zonder deze stappers kan je gewoon niet hardlopen, met pijnlijke voeten verandert de sport zelfs in een hel. Vandaag lees je een aantal tips over de do’s & dont’s van voetverzorging, zodat jij optimaal plezier kunt beleven van de loopsport. Zonder last te hebben van blaren, blauwe nagels en andere ellende…

Tijdens het hardlopen vangen je voeten tussen de twee en drie keer zo’n zware klappen op als wanneer je aan het wandelen bent. Je knie en voetgewrichten absorberen deze toegenomen belasting zo goed als mogelijk is, maar zijn gebaat bij een goede voorbereiding, rust en uitrusting. Het is niet voor niets dat het belangrijkste kledingstuk van een hardloper de loopschoen is. Een goede schoen dempt de schok die de voet en de gewrichten moeten absorberen bij het landen op de grond, en heeft een ondersteunend effect bij het zetten van de volgende stap.

Naast een goede uitrusting is het verstandig om je voeten goed te verzorgen door van tijd tot tijd een voetencrème te gebruiken, de voet te masseren, waar nodig eelt te verwijderen en de nagels bij te werken (niet te kort, want dat kan ook pijn doen).

Wat moet je niet doen qua voetverzorging?

  • Gebruik nooit zeep bij het wassen van je voeten: Zeep heeft een verkeerde PH-waarde en verstoort het biologische evenwicht van je huid. De douchegel en shampoo die tijdens het douchen op je voeten neerdruppelt heeft al genoeg effect.
  • Droog je voeten af met een andere handdoek: Hiermee voorkom je de verspreiding van schimmels.
  • Gebruik geen body lotion: Body lotion is behoorlijk vochtig. Als je hierna je sokken aantrekt ontstaat er een klam, warm klimaat waarin schimmels en bacterien goed ontwikkelen.
  • Gebruik geen föhn om je voeten te drogen: Hierdoor voorkom je dat je voeten extra gaan zweten en maak je het bacterien moeilijker om in leven te blijven.
  • Niet alle eelt hoeft weg: Verwijder niet te veel eelt van je voet, zodat er een beschermingslaag overblijft.

Wat moet je vooral wel doen!

Het is toch veel leuker om te horen wat je wel mag doen!

  • Masseer je voeten: Hierdoor ontspannen je voetspieren en herstel je sneller van een zware training.
  • Ga naar een pedicure: Ben je niet tevreden met je eigen hoefsmid-kunsten? Gun jezelf een bezoekje aan de pedicure. Hiermee voorkom je vervelende klachten zoals likdoorns, ingegroeide nagels en pijnlijk eeltplekken.
  • Ga af en toe voetje baden: Neem minstens één keer per week een steriele voetenbadje. Het is aan te raden om in de zomer koud water te gebruiken en in de winter lauwwarm water. Gebruik bij voorkeur een badbruistablet of voetenolie. Veel succes!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *