Weg met shin splints

Weg met shin splints

De Shin Splints is misschien wel de bekendste hardloopblessure.
Maar waar wordt die Shin Splints nu eigenlijk door veroorzaakt?

En hoe kun je ervan af komen?

En meest belangrijk: Hoe voorkom je een Shin Splints blessure?

Hoe ontstaan Shin Splints?

Shin splints ontstaan ten gevolge van overbelasting. Een lange spier aan de voorzijde van het onderbeen, de tibialis anterior, die loopt van de knie tot de enkel is het voornaamste slachtoffer. Ga je voor het eerst hardlopen of belast je je onderbenen teveel, dan kan dit leiden tot irritatie en ontsteking van het bindvlies, de dikke spieren rond de tibialis anterior en je scheenbeen. Daarnaast is overproneren een grote veroorzaker van shin splints. Bij overproneren kantelt de enkel teveel naar binnen bij het lopen, hierdoor draait je scheenbeen iets wat naar binnen, met als gevolg dat je scheenbeenspieren teveel rekken.

Rust en hersteloefeningen voorkomt verdere schade als je schenen pijnlijk aanvoelen. Ga je toch door met lopen? Dan veroorzaak je scheurtjes in de tibialis anterior en de spieren daarom heen, wat kan leiden tot afbraak van collageen en peesontsteking. Dit is het geval als je een scherpe pijn aan de buitenkant van het midden van je onderbeen, naast het scheenbeen, voelt. Deze plek kan zo’n 10 tot 15 centimeter groot zijn, de pijn neemt vaak af na de warming-up en komt weer op na de training. De pijn is meestal eerst wat dof, maar kan zo erg worden dat je geen stap meer kunt zetten. Door je been voortdurend te belasten voordat het herstelt is van de blessure zal je alleen maar meer last van shin splints gaan krijgen.

In het ergste geval neemt de druk op het bindvlies niet af, waardoor de druk op den duur ondraaglijk wordt. Uiteindelijk kan dit resulteren in het compartimentsyndroom, een extreem pijnlijke situatie die zich voordoet als de druk in de spieren gevaarlijk hoog wordt. Een chirurgische ingreep is dan meestal noodzakelijk.

Shin Splint

Shin Splint

Shin Splints wordt dus meestal veroorzaakt door overbelasting. Deze overbelasting kan weer veroorzaakt zijn door:

–          Training na een lange pauze weer hervatten.

–          Te hard, snel of lang lopen.

–          Versleten schoeisel.

–          Heuvel af lopen.

–          Sporten waarbij veel gestopt en gestart wordt.

–          Lopen op een slechte (niet horizontale) weg.

–          Overpronatie.

Heb ik een Shin Splints blessure? Dit zijn de signalen van shin splints:

–          Irritatie dan wel pijn aan de buitenkant van het onderbeen.

–          Lichte zwelling van de spieren rond het scheenbeen.

–          In het begin verdwijnt de pijn na de warming-up, maar kan uiteindelijk continu aanwezig zijn.

Wat moet je doen als je een Shin Splints hebt?

Breng je trainingsomvang met 90 tot 95% terug. Neem rust. Behandel de pijnlijke plek met ijs. Leg je benen regelmatig hoog. Doe eenmaal per dag hersteloefeningen (denk hierbij aan zittend, staand en geknield rekken).

De website ShinPains.com kan je helpen om van je shin splints blessure af te komen.

1 Comment

  • mandy Posted 19 juni 2013 10:19

    Een shin splint schijn je juist niet met ijs te moeten behandelen aangezien ijs ervoor zorgt dat de bloedtoevoer naar dat gebied vertraagd en dat zou niet de bedoeling zijn. Warm houden is het beste, laat je lichaam de blessure bestrijden. Het advies om juist niet met ijs te werken heb ik van mijn fysio gekregen…..

    Alles wat enige pijn geeft qua training aan je shinsplint vermijden, als je dit niet doet dan duurt het herstel langer….
    Ik ben nu al 2 weken uitgeschakeld en doe dus niks met hardlopen! Qua cardio fiets ik nu op de sportschool en als het lukt doe ik de crosstrainer.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *