Wat is cardio training?

Wat is cardio training?

Vandaag gaan we in op de vraag wat cardio training is.

Cardiofitness is een vorm van fitness waarbij het trainingsprogramma afgesteld wordt op de gemeten hartslag. Het doel is om door middel van verschillende trainingen een constante hartslag aan te houden, om zo conditie op te bouwen of om af te vallen.

Cardiofitness oftewel cardiovasculaire training is een fantastische trainingsmethode om je hart- en longconditie op peil te houden en te verbeteren. Je verbeterd je conditie en verbrand meer calorie├źn als gevolg van de toegenomen sportintensiteit. Wie wil dat nou niet?

Een groot deel van de ons werkenden zit achter een bureau gedurende de gehele werkdag. Zitten is niet alleen slecht voor je lichaam, omdat het een houding is die natuurlijk niet al te goed voor ons is als we deze langdurig aanhouden, maar belemmert je ook in voldoende lichaamsbeweging. Door regelmatig een rondje te wandelen en minstens twee keer per week aan hardlopen of een andere cardiovasculaire sport te doen voorkom je dat je lichaam er aan gewend raakt in een passieve toestand te verkeren.

Met behulp van een hometrainer kan je veel zaken aflezen waarmee je lekker effectief op hartslag, verbranding en tijd kunt trainen. Indien de waarde voor de hartslag te hoog wordt, kan je bijv. het apparaat lichter instellen. Ook andere factoren, zoals de ademhaling, bepalen de hartslagwaarde. Verder kunnen vaak andere waarden op fitnessapparaten worden afgelezen, zoals die van calorieverbranding en de tijd dat nog moet worden getraind. Aan het begin van de training kunnen waarden als maximale trainingstijd, leeftijd en gewicht worden ingevoerd.

Hoe zit het dan met afvallen?

Bij het afvallen geldt dat er geen oefeningen zijn die ervoor zorgen dat enkel lichaamsvet in een heel specifiek deel van het lichaam wordt afgebroken. Vandaar dat cardiofitness wordt toegepast voor het afvallen: Vet wordt in het gehele lichaam verbrand, dus ook in probleemgebieden. Om een buikje weg te werken, doet men dus niet enkel cardiofitnessoefeningen die de buikspieren trainen, maar dient men veelzijdige oefeningen te doen waarbij verschillende spiergroepen van het lichaam worden gebruikt, zoals die in armen en benen. Tijdens de training is het verstandig regelmatig te drinken om uitdrogingsverschijnselen te voorkomen. Als je wilt afvallen, dien je na de cardio-training niet overvloedig te eten, maar hooguit licht verteerbaar voedsel tot je te nemen.

Voor optimaal resultaat is het belangrijk dat je regelmatig aan een cardiosport doet. Als je namelijk niet meerdere keren per week gaat sporten zal je er niet aan gewend raken op een hoge intensiteit langdurig te bewegen en zal het je ook minder goed lukken af te vallen of op een gezond gewicht te blijven.

Als je vragen hebt over hardlopen/cardiotraining dan horen we het graag!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *