Opnieuw starten met hardlopen

Opnieuw starten met hardlopen

Opnieuw starten met hardlopen na een lange tijd niet gesport te hebben kan erg moeilijk zijn. In veel dingen in het leven is het zo dat als je het blijft doen het ook vanzelf gaat. Taken, studeren, werken, maar ook sporten wordt op een gegeven moment een routine.

Nou kan het gebeuren dat je door een vervelende blessure of een hectische periode uit je routine valt en sommige dingen uitstelt of helemaal stop te doen, zoals te gaan sporten. Er wordt door vaak in het hardloopwereld gezegd dat elke week die je niet meer sport ook een week is die je daarna letterlijk moet inhalen qua conditie. Dit betekent dat als je drie keer per week gaat hardlopen en je stopt hier van de ene op andere dag mee, jouw hardloopconditie per week terugvalt naar een slechtere conditie.

Hiermee wil ik je niet laten schikken… Laat ik er sowieso de kanttekening bij plaatsen dat het soms beter voor je lichaam en je conditie is om eens een keer niet te gaan sporten dan stug in een vast stramien te sporten. Als je echter structureel kapt met hardlopen zal je conditie echter wel afnemen. In dit artikel geef ik een aantal tips waardoor je opnieuw kunt starten met hardlopen!

Begin rustig als je weer wilt starten met hardlopen

Ik vertelde je net dat je conditie afneemt wanneer je stopt met sporten. Ga dan ook niet meteen als eerste training een afstand rennen die je voordat je stopte nog wel met gemak liep. Ik raad je aan om voor de eerste paar looptrainingen niet meer dan vijf kilometer te gaan hardlopen. Is dit al te veel voor je of zie je dit echt niet zitten? Dan kan je deze afstand natuurlijk altijd omlaag bijstellen of een stuk wandelen tijdens de training.

Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat het soms beter is om rustig te beginnen. Je forceert je lichaam als je in een keer weer fanatiek start met hardlopen. Zeker met dit herfstweer loop je dan als snel de kans dat je speelt met de weerstand van je lichaam. Kortom het is een goed idee om rustig weer te beginnen met hardlopen.

Wat heb je geleerd van de vorige poging en hoe ga je starten met hardlopen

Ga na waarom je vorige keer stopte met hardlopen en leer hiervan. Als je net genezen bent van een blessure dan doe je er goed aan om realistische doelen te stellen over hoe lang en hoe snel je mag gaan rennen.

Starten met hardlopen kan iedereen maar neem de tijd om weer gewend te raken aan het hardlopen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *