Goede hardloopschoenen uitkiezen

Goede hardloopschoenen uitkiezen

Goede hardloopschoenen zijn het allerbelangrijkst in de uitrusting van een hardloper. Tijdens het hardlopen krijgen je voeten veel te verduren, maar als je kwalitatief slechte, of de verkeerde hardloopschoenen draagt, dan kan de impact zelfs te merken zijn in je hele lijf! Hardloopschoenen zijn geschikt als ze voldoende steun en demping geven. Dit is altijd afhankelijk van de vorm van je voet, je loopstijl, en hoe zwaar je bent.

Sommige mensen kopen standaard hardloopschoenen, als ze gaan beginnen. Echter, als het hardlopen vervolgens te belastend voor het lijf blijkt te zijn, begrijpen ze vaak niet dat dit simpelweg veroorzaakt wordt doordat hun hardloopschoenen niet geschikt zijn voor hun voeten, hun loopstijl en hun gewicht. Een neutrale schoen is namelijk alleen maar geschikt voor mensen met een goed looppatroon. Of hooguit voor mensen die niet al te vaak hardlopen.
Als je last krijgt van je achillespees, of van je kuit, kan het mogelijk baten om te kiezen voor een hakverhoging, of voor een inlegzool. Maar het beste resultaat wordt nog altijd verkregen als je jezelf laat adviseren door een expert, bij het kopen van hardloopschoenen.

Welke soorten hardloopschoenen zijn er?

Het belangrijkste onderscheid kan gemaakt worden tussen hardloopschoenen voor mannen, vrouwen en kinderen. Daarnaast kun je kiezen uit soepele, of juist stijve schoenen, en je kunt kiezen uit ondersteunende, of juist dempende schoenen. Tevens zou je kunnen zeggen dat er veel verschil bestaat in de prijs. Er bestaan goedkope hardloopschoenen, maar er bestaan ook zeer dure. Het ligt er maar net aan wat je ervoor over hebt, maar vooral: wat het beste keuze is voor jouw voeten, jouw loopstijl en jouw gewicht.

Sommigen kiezen ervoor om na verloop van tijd te gaan hardlopen met een ander type hardloopschoen. Tijdens boswandelingen kan het namelijk erg prettig zijn om te lopen met trailschoenen. Deze schoenen hebben meer profiel, zodat je bijvoorbeeld op bosgrond meer grip hebt. En als je naast hardlopen ook nog een aantal andere onderdelen van de atletieksport beoefent, dan is het altijd slim om een paar allround spikes aan te schaffen. Je leest het al goede hardloopschoenen komen er in alle soorten en maten en jouw keuze is afhankelijk van jouw loopstijl, gewicht, voetmaat en het type ondergrond waarop je loopt.

Hoe weet je welke goede hardloopschoenen voor jou de beste keuze zijn?

Om zeker te zijn dat je de juiste hardloopschoenen koopt, kun je het beste advies vragen in een hardloopspeciaalzaak. Daar zijn er namelijk verschillende methodes waarmee een expert achterhaalt welke hardloopschoenen voor jou de beste keus zouden zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld een filmpje maken, terwijl je loopt op een loopband, maar ze kunnen ook gebruik maken van een glasplaat en daaronder een spiegel, of ze maken een voetafdruk, zodat goed te zien is waar er druk zit op je voeten.

Het is sowieso altijd handig om een paar oude, versleten hardloopschoenen mee te nemen naar de winkel, zodat ze kunnen zien hoe jouw looppatroon afwijkt. Mocht er namelijk sprake zijn van overpronatie (dat de voet te veel naar binnen zakt), of juist van supinatie (dat de voet te veel naar buiten zakt), dan is dat te zien aan het afslijten van de zool. Er bestaan zowel soorten hardloopschoenen die overpronatie, als die supinatie tegengaan, doordat de binnenzijde, of juist de buitenzijde van de zool verstevigd is.

Voor meer informatie over hardloopschoenen kopen raad ik een artikel op OptimaalSporten aan.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *