Conditie opbouwen hardlopen

Conditie opbouwen hardlopen

Hardlopen is een ideale sport om op conditie te blijven en om een conditie mee op te bouwen. Echter, als je gaat hardlopen om je conditie op peil te houden, dan is het wel belangrijk dat je het regelmatig blijft doen. Als je conditie eenmaal op peil is, is het al voldoende om 2 keer per week te gaan hardlopen. Als je vaker dan 2 keer per week gaat hardlopen dan is dat een effectieve strategie om je conditie verder uit te bouwen. Maar voor het onderhouden van je conditie is 2 keer per week zeker voldoende. Lees nu meer over conditie opbouwen hardlopen.

conditie opbouwen hardlopen: Regelmaat is cruciaal!

Regelmatig hardlopen is de sleutel tot succes. Veel hardlopers vinden het maar lastig om regelmatig te blijven hardlopen, terwijl juist die regelmaat zo belangrijk is. Als je het namelijk al één keertje overslaat, zul je de gevolgen daarvan meteen al bij de volgende keer hardlopen ondervinden; de opgebouwde conditie zakt namelijk veel sneller weg dan dat hij opgebouwd is. Het is juist de regelmaat van de training die ervoor zorgt dat je succes houdt. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat hardlopen leuk genoeg blijft om het elke week twee keer te blijven doen?

Enkele tips om hardlopen leuk te houden:

  • Beloon jezelf met iets wat het trainen stimuleert. Bijvoorbeeld: een massage, of een mp3-speler waarmee je muziek kunt luisteren tijdens het hardlopen.
  • Vraag niet te veel van jezelf. Als je zorgt dat je hartslag niet te hoog (en ook niet te laag) wordt, blijf je optimaal bezig. Het is vrij gemakkelijk vol te houden, je verbrandt overtollige calorieën, en bovenal: je houdt je conditie op peil. Als je te veel van jezelf vraagt, heb je een grotere kans op blessures, dan verloopt het hardlopen zelf ook minder prettig, en zie je sneller op tegen de volgende keer.
  • Zorg voor een stok achter de deur. Als je samen met iemand anders gaat hardlopen, dan vind je minder snel excuusjes om eronderuit te komen, omdat de ander op je rekent. Bovendien is het ook nog eens veel gezelliger om samen met iemand anders te trainen.
  • Zorg ervoor dat je spullen altijd klaarliggen, zodat je geen uitvluchten kunt bedenken. Vieze sportkleding kan een excuus zijn om op de bank te blijven zitten.
  • Zorg voor goede spullen, want slechte kleding en slechte hardloopschoenen zorgen ervoor dat de training minder prettig wordt, en vergroten tevens de kans op blessures.
  • Bedenk mooie locaties om te gaan hardlopen, bijvoorbeeld in het bos. Alleen al het gevoel van vrijheid die de mooie natuur om je heen teweegbrengt, maakt het lopen een stuk leuker dan wanneer je bijvoorbeeld gaat hardlopen in de stad. Als je gaat hardlopen in het bos, zul je bovendien nooit voor een rood verkeerslicht komen te staan! Je kunt lekker doorgaan en pas stilstaan wanneer jij vindt dat het daar het juiste moment voor is. Door de afwezigheid van het verkeer, adem je tijdens het hardlopen in het bos bovendien geen schadelijke uitlaatstoffen in, en ben je tevens omringd door absolute stilte, waardoor je je na afloop zeker weer zult verheugen op de volgende trainingssessie.
  • Wil je meer lezen over hardlopen en/of conditie opbouwen hardlopen? Kijk dan volgende keer weer op www.loopland.nl.

1 Comment

  • kurt Posted 22 december 2012 23:49

    Voor iedereen die dit leest en een beginnende hardloper is, lees tip 2 aandachtig. Rustig opbouwen is van het grootste belang. Niet forceren. Teveel willen op korte tijd werkt alleen maar blessures in de hand en voor je het weet zit je weer in je zetel.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *