Een goed begin is het halve werk: Hardlooptips voor beginners

Een goed begin is het halve werk: Hardlooptips voor beginners

Hardlopen is een leuke, gemakkelijke sport; ik geef je in dit artikel de beste hardlooptips voor beginners zodat jij meteen kan beginnen! Veel beginnende hardlopers vinden het begin echter maar zwaar en uitputtend en geven al snel op. De waarheid is dat het inderdaad erg zwaar kan zijn, zeker als beginnende hardlopers niet genoeg kennis in huis hebben. Om zo veel mogelijk uit het hardlopen te halen, is het belangrijk dat je als hardloper alles weet over de sport en dat je voldoende voorbereid bent. Ik zal je een aantal hardlooptips geven voor beginners, waardoor het hardlopen wat makkelijker zal worden.

Hardlooptips voor beginners

Hardlooptips nr. 1. Ga even bij de huisarts langs.

Hardlopen is nou eenmaal een intensieve fysieke activiteit die erg veel van je vergt. Het is daarom verstandig om aan je huisarts te vragen of je het wel aan kunt. Je arts zal je leeftijd, gewicht, fitheid en eventuele aandoeningen in overweging nemen om tot een goede beslissing te komen. Weten hoe je lichaam in elkaar zit, zal ook goed van pas komen als je een geschikt hardloopprogramma uitkiest.

Hardlooptips nr. 2. Zet haalbare doelen.

Wil je gewicht verliezen? Wil je jouw cholesterolgehalte verlagen? Wil je een marathon lopen? Wat je doelen ook zijn, zorg ervoor dat je goed in ziet wat ze zijn. Om gemotiveerd blijven, is het slim om een schema te maken. Als je jouw doel echter niet binnen de gewenste tijd haalt, is dat nog niet zo’n probleem. Wordt niet boos op jezelf, maar blijf eraan werken. Ga jezelf niet pushen doelen te proberen bereiken waar je lichaam niet klaar voor is.

Hardlooptips nr. 3. Zorg voor een hardloopschema.

Er zijn drie zaken die je in overweging kunt nemen bij het zoeken naar een geschikt loopschema: leeftijd, fitheid en doelen. Deze drie zaken zullen namelijk bepalen welke afstanden je aan kan. Realiseer je echter dat je als beginnende hardloper nog niet veel aan zal kunnen. Waarschijnlijk zal je in het begin niet eens echt ver kunnen hardlopen. Zeker als je ongetraind bent, zal je makkelijk ten prooi kunnen vallen aan blessures. Hardloopprogramma’s waar ook in gewandeld wordt, zijn ideaal voor beginners. Naar mate je wat meer progressie maakt, kun je steeds meer gaan hardlopen en minder wandelen.

Hardlooptips nr. 4. Maak een hardloopdagboek.

Schrijf alle details van je training op in je hardloopdagboek. Op die manier kun je jouw progressie goed in de gaten houden. Wat je zou kunnen doen is het type training, de tijd en de afstand noteren. Bijvoorbeeld: Dag 1, een tempoloop voor 20 minuten, 3 kilometer. Dag 2, een langeafstandsloop voor 45 minuten, 8 kilometer. Als je jouw dagboek wat gedetailleerder wilt maken, kun je ook je gewicht en hartslag noteren.

Hardlooptips nr. 5. Denk aan je snelheid.

Dit is een van de belangrijkste hardlooptips voor beginners, omdat veel beginners zichzelf blesseren door te hard van start te gaan. Als een beginnende hardloper moet je doel niet snelheid zijn, maar het geleidelijk verhogen van de totale tijd die je hardloopt. Loop op dat tempo dat je nog net goed kan praten, harder is niet aan te raden. Als je relatief langzaam en soepel hardloopt bouw je uithoudingsvermogen op, waardoor je later harder en verder kunt hardlopen.

Succes!

2 Comments

 • Redactie Posted 26 april 2011 18:32

  Hey Patrick, leuk dat je met mijn trainingsschema begonnen bent, en even een berichtje plaatst. Probeer je echt aan het schema te houden, en niet meer kilometers te gaan lopen. Dit schema heeft al voor veel beginners gewerkt, dus ik ben er zeker van dat het voor jou ook zal werken.

  Ik raad je aan om anders even mijn filmpje te bekijken waarin ik de schema’s ook een beetje uitleg:

  https://www.loopland.nl/2011/04/hardloopschema-beginners-video/

  Veel succes met hardlopen, en houd ons op de hoogte!

 • Patrick Posted 26 april 2011 17:35

  Heb net het schema gedownload,Bedankt voot het beschikbaar stellen daarvan.
  Ik ga aan de gang met schema 2,zal moeilijk worden om me eraan te houden ,wil vaak te snel en te ver.Maar wil het nu wel goed aanpakken dus probeer me eraan te houden.
  Als ik het niet vergeet laat ik over een paar maanden weten hoe het verlopen is.
  Groeten Patrick.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *