Wanneer wordt hardlopen minder zwaar?

Wanneer wordt hardlopen minder zwaar?

Veel beginnende hardlopers vragen zich af hoe lang het duurt voordat het hardlopen minder zwaar aanvoelt. Ze zijn dan op zoek naar het moment waarop een half uur hardlopen volbracht kan worden zonder buiten adem te zijn. Vandaag geef ik je vier tips waardoor hardlopen eerder aangenaam zal zijn.

Het is logisch dat het hardlopen aanvankelijk zwaar aanvoelt… Dit heeft er mee te maken dat je lichaam (nog) niet gewend is aan het sporten. Het heeft tijd nodig om een cardiovasculaire conditie op te bouwen. Door regelmatig te gaan hardlopen verbeter je jouw conditie, maar er is meer. De spieren, gewrichten en pezen zullen geleidelijk sterker worden naarmate je de tijd neemt om rustig gewend te raken aan de duursport.

Het starten met hardlopen is altijd moeilijk. Trainingen zijn zwaar, voelen vervelend aan en zijn moeilijk op te brengen. Geef echter niet op! Na een aantal weken zal je merken dat het je stukken makkelijker af gaat om te sporten. Je zult blij zijn met de resultaten en je verbeterde conditie.

Oké, het kost wat tijd en moeite voordat je gewend bent geraakt aan de belasting die de loopsport vergt. Nu volgen vier tips om sneller door deze vervelende periode heen te komen.

Maak je geen zorgen over je looptempo. Probeer op een tempo te lopen die je instaat stelt gemakkelijk met een andere loper te praten. Op dit tempo lukt het je hart en longen om rustig te wennen aan de loopbelasting.

Check je ademhaling. Krijg je last van kortademigheid, dan zal je te snel aan het hardlopen zijn. Ga wat rustiger lopen en adem goed in en uit. Langzaam zal je weer rustiger worden.

Neem de tijd om langere afstanden te lopen. Onvoorbereid een lange afstand rennen kan de kans op een blessure aanzienlijk vergroten. Neem de tijd om je conditie op te bouwen, zodat je geleidelijk langere afstanden kunt gaan hardlopen. Een rustige opbouw van afstand en looptijd levert de beste resultaten op.

Het zit allemaal in het koppie. Heb vertrouwen in jezelf. Ga uit van je eigen kracht en laat je niet gek maken door een slechte training. Ga er voor en je zult zeker een goede hardloper worden.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *