Welke spieren gebruik je bij het hardlopen?

Welke spieren gebruik je bij het hardlopen?

Hardlopen bied je niet alleen genot, ontspanning en een goede work-out om energie te verbranden, maar draagt ook bij aan het versterken van diverse spiergroepen. Het leek ons dan ook interessant om in dit artikel in te gaan op de vraag: Welke spieren gebruik je bij het hardlopen?

Wellicht denk je dan dat je alleen je beenspieren traint, maar dat is zeker niet het geval. Er zijn naast een aantal primaire (belangrijkste) spieren ook een aantal ondersteunende spieren die je gebruikt. Bij het hardlopen zwiep je met je armen, span je buikspieren aan en draai je ook met je torso. In dit artikel gaan we in op welke spieren je traint tijdens het lopen en leggen we je uit wat de gevolgen hiervan zijn.

Quadriceps

Deze vierkoppige spier bestaat uit de vastus medialis, vastus intermedius, rectus femoris and vastus lateralis. Deze gebundelde spier zit aan de bovenzijde van de voorkant van je been. Met de quadriceps kan je krachtig duwen. Elk van de vier spieren spant aan bij het buigen van je knieën tijdens de looppas. Door het weer rechtbuigen van je knieën neemt de druk van deze spieren af.

De quadripecs behoren tot een van de belangrijkste spiergroepen voor duursporters en kunnen mits goed ontwikkeld ontzettend veel belasting aan.

Hamstrings

De hamstrings zitten aan de bovenzijde van de achterkant van je been. De hamstrings zitten dus recht achter de quadriceps. Met de hamstrings trek je als het ware je onderbeen richting je kontspieren (gluteus maximus) toe. Tijdens het rennen span je deze spieren aan als je voet van de grond wordt opgetild en naar voren wordt geduwd ter voorbereiding op de volgende pas.

Gluteus Maximus

De gluteus maximus is de grootste en belangrijkste spier in je kont. Een goed ontwikkelde gluteus maximus draagt bij een een rechte houding doordat het voldoende druk zet op je heupen.

Heupflexors

Bij het optillen van je heupen maak je gebruik van de heupflexors. Deze spieren trekken samen bij het opwaarts gaan van je voet en heup. Bij het neerzetten van je voet neemt de spanning weer helemaal af. De drie spieren waartoe de heupflexor behoort zijn de psoas major, psoas minor en iliacus.

Kuiten

Bij het omlaag duwen van je tenen span je je kuiten aan.

Bij heuveltrainingen ondervind je dat je kuiten harder moeten werken. Dit komt omdat je je tenen schuiner moet neerzetten.

Tibialis Anterior

De tegenhanger van de kuiten is de tibialis anterior. Deze spier vind je terug in je scheenbeen en stelt je instaat je tenen op te tillen.

Bij beginnende hardlopers of hardlopers die in een keer zichzelf te zwaar belasten tijdens een nieuw trainingsschema kan het gebeuren dat deze spieren pijnlijk gaan aanvoelen. Dit zijn de veelal gevreesde shin splints. Door jezelf geleidelijk aan gewend te laten worden aan de loopbeweging versterk je je scheenspieren en voorkom/genees je shin splints.

Buik- en rugspieren

Goed ontwikkelde rug- en buikspieren dragen bij aan een goede houding en helpen je bij het stabiliseren van de intensieve looptraining.

Staar je trouwens niet blind op het trainen van je buikspieren. Het gaat allemaal om verhoudingen. Een overmatig sterk ontwikkelde buik en een zwakke rug werken averechts en dragen bij aan een kromme houding. Als je van plan bent je torso te trainen raden we je aan beide grote spiergroepen te onderhouden.

Armen

Tijdens het hardlopen bewegen veel hardlopers hun armen op en neer. Bij deze beweging span je je biceps (biceps brachii) aan. Ook gebeurt het vaak dat er met gebalde vuisten worden gelopen. Het constant aanspannen van je vuisten stimuleert je voorarmen, maar kent geen direct voordeel voor je looptraining.

1 Comment

  • Francisca Posted 29 januari 2016 18:39

    Dankjewel! Zo leuk om te weten! 🙂

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *