Diabetes komt steeds meer voor in Nederland, hetgeen voor een deel te verklaren is door een ongezonde levensstijl waarin te weinig gesport wordt en er een niet gebalanceerd dieet wordt gevolgd.
Vervelend als je last hebt van diabetes/suikerziekte. Maar het is niet het einde van de wereld. Met wat aanpassingen kan je hardlopen met diabetes. Laten we daar eens op ingaan.
Door een actievere levensstijl er op na te houden verklein je de kans op Diabetes 2 met maar liefst 50%. Ook als je getroffen bent door een van de typen suikerziektes kan je de impact goed opvangen door een gezondere levensstijl te ontwikkelen.
Door regelmatig te sporten neemt de vorming van vet rondom de lever, het hart en andere spieren af of verbrand je zelfs overtollige vetreserves. Je moet namelijk weten dat bij overtollig vet rondom de spieren er de kans bestaat dat de spieren minder gevoelig worden voor insuline. Als gevolg hiervan ontstaat geleidelijk aan suikerziekte. Bij duursport wordt het lichaam gedwongen vetreserves aan te spreken waardoor je minder kans maakt op dit vervelende kwaal.
Bewegen vermindert de kans op en de hevigheid van diabetes?
Alhoewel het niet zo is dat een ophoping van vet rondom spieren altijd resulteert in suikerziekte type 2, vergroot het wel de kans op het ontstaan van deze ziekte. Naast voldoende beweging is het ook belangrijk om te letten op wat je eet en drinkt en de mate waarin je dat doet. Ook voldoende slaap is cruciaal.
Bij het beoefenen van duursport (bijv. hardlopen) leer je het lichaam om lichaamseigen vetten aan te spreken als energiebron. Hierbij wordt jouw insulinegevoeligheid verbeterd, en zal het lichaam geen onbalans krijgen in de productie en opname van insuline. Zodra er enige vorm van diabetes 2 ontstaat in het lichaam kan dit proces echter niet worden omgedraaid. De impact van het insuline disbalans kan wel worden beperkt door gezonder te eten, voldoende slaap te genieten en goed te sporten.
Hardlopen met diabetes ter ondersteuning van je weerstand
Het hebben van diabetes betekent natuurlijk niet dat je zwak of zielig bent vergeleken met andere mensen. Als diabeticus moet je echter wel extra aandacht besteden aan je weerstand. Een infectie kan bijvoorbeeld gevaarlijker zijn voor iemand met suikerziekte omdat het moeilijker is de bloedsuikerspiegel op pijl te houden. Daarnaast kan een emotionele gebeurtenis of stress op het wek ook sneller leiden tot een zwakker (lage suikerspiegel) gevoel. Door gewend te raken aan een regelmatige sportbelasting, leer je beter om te gaan met een aanspraak op de suikerwaarden. Hierdoor zal je buiten het sporten om beter kunnen omgaan met wisselingen in de suiker- en insulinewaarden.
Let er wel op dat je niet te gek doet… Hardlopen met diabetes kan goed opgebouwd worden, maar vergt net wat extra aandacht om complicaties te voorkomen. Regelmatig sporten is wel echt aan te raden! Wanneer je jarenlang niet sport en te veel eet zal je last kunnen krijgen van complicaties zoals verslechterd zicht of zelfs blindheid, een verminderde nierfunctie, slechtere doorbloeding, aderverkalking, grotere kans op dementie en nog vele meer narigheid. Dat willen we natuurlijk niet.
Ga dan ook regelmatig hardlopen als je diabeticus bent of het wilt voorkomen. Bij vragen of twijfels raden we je aan advies in te winnen bij je huisarts. Succes met hardlopen met diabetes.
Add Comment