Hardlopen met een kater

Hardlopen met een kater

We gaan allemaal wel eens uit. Hierbij drink ik ook graag een drankje (of meer). Het drinken van alcohol is in ons leven onlosmakelijk verbonden met gezelligheid. De nadelige gevolgen van de alcoholconsumptie zijn niet altijd zichtbaar op de voorgrond. Daarom gaan we het vandaag hebben over hardlopen na een nachtje stappen. Wat is wel en wat is niet verstandig wanneer je wilt gaan hardlopen met een kater?

Fors vochtverlies als gevolg van overmatig drankgebruik
Na een avond goed doorhalen verlies je veel vocht. Het glaasje water voor het slapen gaan is hierbij niet afdoende om dit te compenseren. hierdoor wordt je s’ochtends vaak wakker met een droge mond, droge lippen, koppijn en duizeligheid. Dit laatste heeft ook te maken met het feit dat je lichaam na het stappen schreeuwt om vet en koolhydraatrijk eten (denk aan shoarma, kapsalon en frituurwaren) om snel alcohol af te breken. Als je niet gegeten hebt voor het slapen zal je lichaam meer moeite hebben om het alcohol af te breken, met als gevolg duizeligheid en een brak gevoel. Zou je in deze brakke situatie gaan hardlopen dwing je jouw lichaam om nog meer vocht te verliezen. Volgens mij zit het daar op dit moment niet op te wachten…

Minder scherp en reflexief tijdens het hardlopen met een kater
Als je de avond ervoor bijna niet meer recht over een streep kon lopen, een sleutel in het slot kon steken weet je zeker dat je de volgende dag nog niet helemaal herstelt kan zijn van jouw borrelgedrag. Je coördinatie en reflexen zijn nu in deze situatie minder snel. Met als gevolg een wat onhandigere loopstijl en een groter risico om je te blesseren.

Als ik toch wil hardlopen met een kater

Als je toch wilt gaan hardlopen denk dan aan het volgende: Drink voldoende water voordat je de deur uitgaat en neem ook wat te drinken mee voor de zekerheid. Ga niet te lang sporten en kies voor een rustig looptempo.

Ga jij graag hardlopen op een kater of brak gevoel er uit te lopen? Deel jouw ervaringen onder dit artikel!

1 Comment

  • iBurger Posted 2 oktober 2012 20:10

    Goed artikel. Heel veel water drinken werkt inderdaad meestal redelijk, maar verwacht geen top-prestaties.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *