Hardlopen met hooikoorts

Hardlopen met hooikoorts

Hardlopen met hooikoorts, hoe pak ik dat aan?

Wist je dat 1 op de 6 Nederlanders last heeft van een meer of mindere vorm van pollenallergie? Naar schatting zijn er maar liefst 2,7 miljoen mensen die elke lente/zomer lijden bij blootstelling aan plantenpollen. En dat is toch erg vervelend als je graag gaat hardlopen! Niet dan? In de rest van het artikel lees je wat pollenalllergie inhoudt en wat je eraan kunt doen.

Hooikoorts klachten komen voor wanneer planten en grassen in hun groei en bloeifase belanden. Er waaien dan allemaal pollen en zaden door de lucht, die jij als hardloper zo inademt.

Als je hooikoorts hebt en als de pollen je lichaam binnen dringen, worden ze gezien als gevaarlijke stoffen. Je lichaam reageert hierop door antistoffen aan te maken. Bij hooikoorts patiƫnten reageert het lichaam namelijk te heftig op deze indringers, waardoor er een allergische reactie ontstaat die een aantal klachten met zich mee kan nemen. Van persoon tot persoon kan dat echter verschillen. Gelukkig zijn de klachten seizoensgebonden, maar kunnen wel gedurende enkele weken blijven opspelen, totdat planten minder veel pollen gaan verspreiden.

Wat zijn de meest voorkomende klachten?

  • Neusklachten
  • Oogklachten
  • Mond en keelklachten
  • Oorklachten
  • Longklachten
  • Huidklachten

Antistoffen bij pollenallergie

Bij mensen met een allergie worden anti-stoffen aangemaakt tegen volkomen onschuldige stoffen. Als het allergeen het lichaam binnendringt, zal de IgE-antistof het allergeen proberen onschadelijk te maken. Door een reactie wordt er histamine vrijgemaakt. Juist deze stof geeft de kenmerkende allergische klachten.

Histamine wat doet dat dan?

Als ons lichaam een vreemde stof binnenkrijgt maken de cellen die dit willen voorkomen in de luchtwegen en longen histamine aan. Histamine zorgt voor het verwijden van de bloedvaten, zodat de antistoffen kunnen worden aangevoerd. Deze histaminereactie is dus goed. Pollen zijn onschadelijk voor ons, maar er komt wel histamine vrij om de ‘indringers’ onschadelijk te maken. Bij een overmatige histamine opbouw zwellen de slijmvliezen rood op en wordt er teveel slijm geproduceerd.

Hoe pak je de klachten aan?

Bewezen manieren om de hooikoorts klachten te verminderen zijn het eten van lokaal verkregen honing, anti-pollen medicatie en een doelbewuste aanpassing van je looproute om minder blootgesteld te worden aan de pollen. Lokaal verkregen honing is tot stand gekomen uit de pollen waar je ook allergisch voor bent. Door het nuttigen van deze verwerkte pollen bouw je een resistentie op en kunnen de allergieklachten fors afnemen. Werkt dit niet dan kan je enkel medicatie of vermijding van de blootstelling toepassen.

Twijfel je of je allergisch bent of wil je medicijnen voorgeschreven krijgen dan raden we je aan naar je huisarts te gaan. Win sowieso advies in als je wilt gaan hardlopen met hooikoorts.

1 Comment

  • Berry Posted 17 augustus 2013 23:32

    Uit eigen recente ervaring kan ik jullie tip over de honing bevestigen. Daarnaast vertelde een imker me laatst dat je om hooikoorst te voorkomen dan wel voorjaarshoning moest nemen. Ik heb zijn advies maar opgevolgd. Wellicht kan ik jullie volgend jaar vertellen of deze extra suggestie zorgt voor nog betere resultaten.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *