Is hardlopen gezond voor je?

Is hardlopen gezond voor je?

‘Is hardlopen gezond voor je’?, is een vraag die vaker gesteld wordt dan je misschien zou denken. In dit artikel willen we de vraag zo goed mogelijk beantwoorden zonder een ‘Wij van WC-eend’ gevoel neer te zetten. Natuurlijk zijn we doordat we zelf hardlopen enigszins gekleurd in onze insteek. Het lezen van dit artikel is dus op eigen risico;)

Wat is een gezond leven eigenlijk?

Wat is gezond? Ons idee bij een gezond leven is dat je voldoende beweegt, niet te zwaar of te licht bent, gevarieerd eet en ook af en toe zonder gene eens lekker de bloemetjes buiten mag zetten, zodat je ook mentaal gezond blijft. Past hardlopen bij een gezond leven? Wij denken van wel, al is alles waar je ’te’ voorzet niet goed voor je.

Hardlopen is een perfecte manier om je hoofd leeg te maken, lekker buiten te zijn en voldoende beweging te krijgen. Op een verantwoorde manier sporten past zeker in een gezonde levensstijl, al is het wel belangrijk om na te gaan of je met jouw lichamelijke conditie het beste voor hardlopen kunt kiezen als sport.

Is hardlopen voor mij de gezonde, verantwoorde keuze?

Geenszins willen we hier de illusie wekken dat wij het persoonlijke advies van een fysiotherapeut kunnen evenaren. We raden je aan altijd eerst op een consult te gaan als je langdurig niet gesport hebt. Aspirant hardlopers met zwaar overgewicht, een zware ademhalingsbeperking (astma, copd) of een andere beperkende factor kunnen soms beter eerst met een andere sport of door te gaan wandelen op conditie komen. Regelmatig en intensief hardlopen vergt namelijk best veel van ons lichaam. Vergeleken met wandelen moet je lichaam drie maal zo zware klap op haar gewrichten opvangen bij elke stap die je zet. Ook vraag je best veel van je longen. Een consult bij je huisarts of fysiotherapeut kan uitsluitsel geven of hardlopen de juiste keuze voor jou is.

Is de kogel door de kerk en ga je voor het hardlopen? Dan vind je op Loopland.nl veel informatie over deze prachtige sport.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *