Is te veel hardlopen slecht voor je?

Is te veel hardlopen slecht voor je?

Onlangs kwam ons een publicatie van het American College of Cardiology onder de ogen waarin wordt vastgesteld dat te vaak en te lang hardlopen de levensverwachting verkort. Het leek ons zinvol hier onze eigen kijk op te geven, want is te veel hardlopen slecht voor?

Hoe werd het onderzoek uitgevoerd?

De onderzoekers gebruikten gegevens van 3.800 mannelijke en vrouwelijke hardlopers. Geheel volgens de verwachting hadden mensen die niet of nauwelijks aan sport deden een lagere levensverwachting dan zij die wel sporten.

Opvallend was echter dat personen die te veel hardliepen, ook minder oud werden. De optimale hardloop hoeveelheid ligt tussen de 1 en 2,5 uur per week, verdeeld over twee of drie keer, zo schatten de onderzoekers. Meer dan dat, en het wordt ongezond.

De Amerikanen konden er niet achter komen waarom de levensverwachting van de veel-lopers lager lag. Voor de hand liggende verklaringen als hartproblemen door overbelasting bleken het verschil niet te verklaren. Waarschijnlijk, zo stellen de wetenschappers, is algehele slijtage de belangrijkste reden.

De onderzoekers adviseren mensen die per se de marathon willen lopen, dat bij een keer te houden. Langer dan een uur achter elkaar hardlopen is volgens hen niet meer gezond (Bron: NuJij.nl, 6 april 2014).

Wat vinden wij van Loopland hiervan?

Alles met ’te’ ervoor is niet goed voor je. Overmatig sporten kan erg contraproductief werken, niet alleen vergroot je de kans op (langdurige) blessures, maar je kunt ook niet optimaal herstellen voor de aankomende trainingen. Als je kijkt naar de natuur blijken dieren die zeer rustig leven, zoals schildpadden, erg oud te worden. Zelfs ouder dan de mens. Hun leven is daarentegen ook erg saai te noemen. Naar mate je ‘sneller’ leeft zal je lichaam ook eerder de brui eraan geven, maar geheel niet sporten is zeker af te raden. Hardlopen verbeterd je conditie, levenskracht en weerstand. Een gezonde balans tussen sport, voeding, rust en gezellig raden we dan ook stellig aan.

Met betrekking tot het marathon advies van de onderzoekers willen we benadrukken dat je echt wel vaker een marathon kunt lopen indien je daarvoor een verantwoorde aanlooptijd kunt aanhouden. Op die manier train je je lichaam gewend te raken aan de belasting en een lagere hartslag bij inspanning vast te houden. Bij deelname aan een duurwedstrijd zal je dan met meer energie en souplesse de eindstreep behalen. Kortom, sport is gezond wanneer je het verantwoord aanpakt.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *