Lopen is gezond

Lopen is gezond

Hardlopen is een sport die wanneer je het goed uitoefent tot op hoge leeftijd kan blijven beoefenen. Met lopen verbrand je veel energie en zorg je ervoor dat je hartvolume stijgt. Regelmatig hardlopen levert je een groot aantal gezondheidsvoordelen op. Naast dat lopen gezond is, kent het ook eigenschappen die je mentaal (geestelijk) kunnen stimuleren. Laten we eerst eens ingaan op de gezondheidsaspecten!

Lopen heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid:

  • De rustpols daalt.
  • Het hartvolume neemt toe.
  • De doorbloeding verbetert.
  • Je hart gaat efficiĆ«nter pompen.
  • Je herstelt sneller van inspanning.
  • Je maakt meer vetverbrandende enzymen aan.
  • De weerstand van het immuunsysteem neemt toe.
  • Er ontstaan meer rode bloedlichaampjes (meer zuurstofopname als gevolg)

Lopen is gezond: Mentale winst

Er zijn ook geestelijke eigenschappen die verbeteren wanneer je regelmatig de loopsport beoefent. Lopen verbetert het denkvermogen omdat het leidt tot de productie van meer rode bloedlichaampjes. Deze rode bloedlichaampjes vervoeren zuurstof door het lichaam. Meer van dit soort bloedcellen zal erin resulteren dat je meer zuurstof in je hersenen krijgt, waardoor je helder kunt nadenken.

Hardlopers kennen vaak een betere nachtrust

Naast het helderder kunnen denken helpt de verbeterde bloedcirculatie in combinatie met de vermoeidheid die de loopinspanning bewerkstelligt ook om ’s avonds beter de slaap te vatten. Heb je last van slapeloosheid dan kan hardlopen zeker aan te raden zijn. Ga dan wel ’s ochtends of vroeg in de middag rennen om niet wakker te liggen. Lopen net voor het slapen gaan kan juist nadelig uitpakken, omdat het lichaam op zo’n moment nog een verhoogde hartslag kent en er veel endorfines en adrenaline is aangemaakt. Deze stofjes geven je juist een wakker en druk gevoel. Perfect om de dag mee te beginnen, maar niet om hem mee af te sluiten!

Lopen is goed voor het emotionele evenwicht

Door de aanmaak van de endorfine en adrenaline tijdens het hardlopen voel je je lekker tijdens en na de training. Deze stofjes helpen je om je gelukkig(er) te voelen en beter om te gaan met de uitdagingen in je leven. Sta je voor een moeilijke beslissing op het werk of weet je niet wat je in je relatie moet doen? Dan kan je tijdens een potje hardlopen soms net alles op een rijtje zetten. Wil jij je altijd lekker voelen? Ga dan zeker hardlopen!

Zoals je hebt kunnen lezen biedt hardlopen veel voordelen. Zet jij de stap om te beginnen met hardlopen of ben je al geruime tijd bezig en vind je het leuk om te reageren? Deel dan je ervaringen met ons!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *