Regelmatig hardlopen verhoogt de levensverwachting

Regelmatig hardlopen verhoogt de levensverwachting

Eigenlijk wist je het natuurlijk al, maar regelmatig hardlopen is goed voor je gezondheid. Uit een langlopend onderzoek, de Copenhagen City Heart Study, bleek dat een regelmatig rondje joggen tot een stijging van de gemiddelde levensverwachting van 6,2 jaar voor mannen en 5,6 jaar voor vrouwen leidt. Het onderzoek wat hier aan ten grondslag is gestoeld op een onderzoeksgroep van 20.000 mannen en vrouwen tussen de 20 en 93 jaar oud die sinds 1976 al mee doen aan de meting.

Ook werd gekeken naar de gegevens van mensen die niet aan hardlopen deden. Zij die wel sporten moesten aangeven hoe vaak ze gingen hardlopen en hoe snel ze renden. In de periode dat de onderzoekers de proefpersonen volgden, stierven 10.158 mensen die nooit gingen hardlopen. Van de hardlopers stierven er ‘slechts’ 122 mensen.

Daarnaast was de frequentie (het aantal) waarin men ging hardlopen ook doorslaggevend. Wanneer er twee tot drie keer per week tussen de 1 tot 2,5 uur werd hardgelopen pakte dit het beste uit voor de levensverwachting. Bovendien speelde de loopsnelheid een rol. Vooral wanneer mensen die niet te hard liepen: op langzame of gemiddelde snelheid werden beduidend ouder dan vergelijkbare hardlopers die harder liepen.

Regelmatig hardlopen is gezond want:

  • Hardlopen voorkomt overgewicht
  • Hardlopen verlaagt de bloeddruk
  • Hardlopen verbetert de opname van zuurstof
  • Hardlopen heeft een positief effect op de ontwikkeling van de hartspier
  • Hardlopen geeft je een lekker gevoel en vermindert de kans op een depressie.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *