De beste sportdranken voor duursport

De beste sportdranken voor duursport

Een koolhydraat of sportdrank is ideaal voor de vervanging van de opgebruikte  glycogeenvoorraden tijdens en na je looptraining of andere duursport work-out. In deze post een uiteenzetting over de voordelen van bepaalde producten op de markt.

De beste sportdranken voor Een zware duursport – sessie!

Sportdranken kunnen worden onderverdeeld in drie grote types:

Vóór de Duursport:  Isotone dranken

Deze dranken bevatten verhoudingen van water en andere voedingsstoffen vergelijkbaar met het menselijk lichaam, deeltjes van koolhydraten en / of elektrolyten die dezelfde concentratie als het lichaamseigen vocht hebben. Dit leidt tot een absorptiepercentage vergelijkbaar met die van water. Isotone dranken bevatten tussen 4g – 8g suiker per 100 ml. Deze zijn ideaal voor het gebruik vóór de training.

Tijdens de duursport: Hypotone drank

Hypotone drankjes bevatten een groter aandeel van water, en een kleiner deel van het suiker, dan het menselijk lichaam, ze zijn minder geconcentreerd dan de eigen lichaam vloeistoffen, waardoor ze worden geabsorbeerd door het lichaam veel sneller. Deze verhoogde absorptie helpt bij het versnellen van de rehydratie proces. Ze meestal minder dan 4 g suiker per 100 ml en vanwege hun vermogen om snel te vullen glycogeenvoorraden bevatten, ze zijn perfect om te drinken tijdens het sporten.

Na de duursport: Hypertone dranken

De laatste categorie van sportdranken wordt Hypertoon genoemd. Deze dranken bevatten een kleiner deel aan water, en een groter deel aan suiker, dan de vloeistoffen in het lichaam. Ze zijn sterker geconcentreerd dan de vloeistoffen in je lichaam en worden geabsorbeerd in een langzamer tempo. Ze bevatten doorgaans meer dan 8g suikers per 100 ml en worden het best gebruikt worden als een herstel drank na het sporten of wanneer je niet nodig een snel herstel van de vochthuishouding nodig hebt. Je gaat na het drinken van deze dranken niet meteen weer intensief aan een duursport, maar je rust uit.

Vermijd de volgende dranken
– Alcohol
– Cafeïne dranken op basis van koolzuurhoudende of mousserende dranken

Wacht niet tot je dorst hebt voordat je drinkt, als u op dit moment misschien al uitgedroogd. Hier zijn een paar suggesties om uw vochtinname te corrigeren:
– Regelmatig te drinken de hele dag door, tot 2 liter is aan te bevelen
– Sip kleine hoeveelheden water regelmatig in de loop van je loopt, indien minder dan 60 minuten en een koolhydraat gebaseerde sportdrank voor iemand die langer duren dan dit.
– Water is de beste keuze van de vloeistof, zoals dit bevat geen extra’s zoals suiker, vetten, alcohol of cafeïne.

Graag hoor ik wat je ervaring is met jouw duursport (hopelijk hardlopen;)) en drinken!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *