Ongezond eten en hardlopen?

Ongezond eten en hardlopen?

Is het echt zo erg om ongezond eten en hardlopen met elkaar te combineren? Is het een doodzonde of valt het allemaal wel mee? Laten we daar in dit artikel eens dieper op ingaan.

Ongezond eten en sporten is enkel schadelijk als je structureel slecht eet. Wanneer je af en toe een dagje niet goed oplet met wat je eet en drinkt, of gewoonweg verkeerd eet, dan valt het eigenlijk wel mee! Poeff… dat valt mee zeg! Een pak van me hart!

Het gaat allemaal om het zoeken van een evenwicht. Als je veel sport verlangt je lichaam dat je gezond en voldoende eet. Dit betekent dat je op de juiste momenten, het juiste eten en drinken, met de juiste portie moet binnenkrijgen. Eet je vaak meer dan kan je nog zo gezond eten, maar zal je toch aankomen. Eet je te weinig dan ervaar je minder energie bij het hardlopen en loop je de kans dat sporten contraproductief uitpakt. Je valt af, maar niet op een correcte, efficiënte wijze.

Fastfood, alcohol en feestjes als hardloper?

Schrik maar niet, je mag nog steeds een biertje drinken, een bitterballetje wegsnaaien en op en top deelnemen aan feestjes. Let er echter wel op dat je je eigen grenzen kent en balansdagen in de week weet in te plannen. Hardlopen kan dan op een balansdag waarbij je gezond eet en drinkt!

Pas trouwens wel op met uitgaan. Bij het verwerken van alcohol schreeuwt het lichaam om het eten van veel koolhydraten en vetten. Bijv. een kapsalon (Rotterdamse specialiteit) of een Turkse pizza. Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat dit echt dikmakers zijn.

Waaruit bestaat gezond eten voor hardlopers?

Gezond en verantwoord eten kan ook erg lekker zijn! Er zijn ontelbaar veel heerlijke gerechten die prima vullen en goed passen bij het voedingspatroon van hardlopers.

Let er altijd op dat je niet overmatig veel koolhydraten eet (brood, pasta, rijst) en voldoende eiwitten binnenkrijgt. Eiwitten zorgen er voor dat je spieren op tijd kunnen herstellen van het hardlopen, terwijl koolhydraten de leverancier zijn van snelle energie (suikers). Je hebt deze suikers dan ook wel nodig, maar als je er te veel van eet (zeker ’s avonds) kom je aan.

En vetten dan?

Vetten zijn niet perse slecht voor je, maar let er wel op dat je niet overmatig vet eet. Bij het vlees en het broodbeleg dat je dagelijks tot je neemt is er al voldoende vet toegevoegd.

Waar trek ik dan de grens?

Lekker eten kan absoluut maar probeer enige mate te vinden in wat en hoeveel je eet. niet boven de 2000 calorieën uit te komen als je vrouw bent en 2500 calorieën als je man bent. Wil je afvallen, ga er dan wat onder zitten en houd nog steeds de koolhydraten en onverzadigde vetten in de gaten. Daarnaast is het goed zoveel mogelijk zelf zaken samen te stellen en niet de kant-en-klare pakjes, zakjes en doosjes te gebruiken. Kijk anders eens voor de zekerheid op de verpakking en realiseer je wat er in zit. Daar kan je nog wel eens van gaan schrikken, naast al die geur, kleur en smaakstoffen worden geprepareerde producten vaak met de ergste vetmakers volgepropt.

Wil je afvallen met hardlopen?

Wellicht weet je al dat wij een boek hebben geschreven over hoe je doelgericht kunt afvallen met hardlopen. Via de volgende link kan je het boek (ook e-boek verkrijgbaar): Afvallen met Hardlopen bekijken.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *