Werkt een sportdrankje wel?

Werkt een sportdrankje wel?

Wetenschappers van Oxford University hebben in het British Medical Journal geopperd dat het nut van sportdrankjes volgens hun niet noemenswaardig is. Zij testten de gezondheidseffecten van sportdranken en onderzochten of de beweringen van de fabrikanten van de populairste sportdrankjes wel klopten. Sportdrankjes worden over het algemeen gepromoot als een middel dat goede sportprestaties ondersteunt, door uitdroging en energieverlies snel tegen te gaan.

  • De Britse studie toont aan dat veel producenten van sportdranken ten onrechte claimen dat ze het uithoudingsvermogen verbeteren of het herstel versnellen. De meeste studies werden verricht door de producenten van de sportdranken zelf. De experimenten die zijn verricht als bewijs dat hun producten gezond en effectief zijn, zijn volgens de onderzoekers meestal van slechte kwaliteit of slechts beperkt van toepassing op de meeste mensen, omdat de proefpersonen meestal topsporters waren.
  • De inname van koolhydraten kan bijdragen aan goede prestaties, maar grote hoeveelheden zijn niet nodig. Vooral niet als de sportintensiteit niet hoog is, en minder dan 90 minuten duurt. Doe je dit wel dan sla je de overtollige suikers gewoon op als lichaamsvet. Ook zou er geen bewijs zijn dat suikerhoudende dranken een betere energiebron zijn dan vast voedsel.
  • Wat vinden jullie van sportdrankjes bij het hardlopen?

    Naar mijn idee is het onderzoek enigszins overtrokken. Het is altijd verstandig om met mate suikerrijke drankjes te drinken, omdat overmatige consumptie enkel lijdt tot gewichtstoename (en slechte tanden). Als jij het prettig vind om tijdens een training een sportdrankje te drinken moet je dat gewoon blijven doen. Als jou dit beter bevalt dan het eten van een extra boterham met een glas water of melk dan is dat toch ook goed!

    (bron: gezondheid.be)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *