Vanuit het niets beginnen met hardlopen

Hardlopen is een sport die wanneer je er voor het eerst aan begint behoorlijk zwaar aanvoelt. Toegegeven, na een paar trainingen merk je al dat je conditie fors is toegenomen. Al het begin is moeilijk en daarom geven we jou een aantal aanbevelingen wanneer je wilt beginnen met hardlopen.

Begin langzaam met hardlopen

Veel beginnende hardlopers maken de fout dat ze te snel progressie willen behalen. Van nul naar een topconditie. Je zult begrijpen dat dit averechts werkt. Probeer bij het beginnen met hardlopen vooral bezig te zijn met elke individuele training en laat je niet gek maken door je huidige prestaties. Over de komende weken zal je echt wel sneller worden, zal je conditie toenemen en ga je je fitter voelen. Het heeft gewoon tijd nodig.

De eerste looptraining zal je grote stukken buiten adem raken en gedwongen worden om rustiger aan te doen. Dat is helemaal niet erg en hoort bij het proces. De stukken dat je het volhoud om te joggen dagen je lichaam uit om beter te worden!

Verminder je snelheid tot een aangenaam niveau

Heb je het gevoel dat je te hard aan het lopen bent? Verminder dan de snelheid tot een niveau dat je beter kunt volhouden. Probeer tijdens je eerste paar trainingen te leren om aan te voelen wat je aankunt. Schat je dit verkeerd in dan zal je buiten adem geraken en even rustig moeten wandelen. Dat is natuurlijk geen ramp, maar remt je een beetje af. Vind je het te zwaar om een heel stuk door te joggen? Probeer dan kleine stukjes hard te lopen op een snelheid die je zolang mogelijk kunt volhouden. Wissel dit af met een wandelpauze. Langzamerhand neemt je conditie met rasse schreden toe.

Ontspannen hardlopen

Maak je geen zorgen over je techniek. Die verbetert naar mate je vaker gaat hardlopen nog wel. Probeer tijdens de trainingen je hoofd leeg te maken en rustig in- en uit te ademen. Zoek innerlijke rust bij jezelf en ontspan. Het enige waar je meer bezig hoeft te zijn is het ene voetje voor het andere te plaatsen. Vanuit een ontspannen loopstijl kan je het beste werken aan een prettige hardloopconditie.

Waar, wanneer en met wie hardlopen?

Laten we beginnen met waar hard te lopen. Zoek een rustige, veilige omgeving die niet te ver van je huis verwijdert is. Zo kan je altijd veilig thuis komen na een looptraining. Voor onervaren hardlopers is het aan te raden te beginnen met trainen op een zachte ondergrond (bos, gras, fietspad, atletiekbaan).

Op welk tijdstip is het verstandig om te trainen? In principe is er geen tijdstip waarop je een voordeel behaald. Wel raden we je aan om niet in het donker te beginnen met hardlopen. Je wilt immers zien waar je jouw voeten neerzet.

Last but not least, we zijn een groot voorstander van het hardlopen met een loopmaatje. Als je in je omgeving iemand kent die ook wilt beginnen met hardlopen kan het slim te zijn om je aan elkaar op te trekken. Zo houd je elkaar scherp en waak je voor elkaars gezondheid.

Houd er rekening mee dat hardlopen voor beginners moeilijker lijkt dan het is. Al na enkele weken merk je dat je conditie stukken beter is geworden.

Vragen over het beginnen met hardlopen mag je natuurlijk altijd aan ons stellen!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *