Is het verstandig om voor het hardlopen koffie te drinken?

Is het verstandig om voor het hardlopen koffie te drinken?

“Ik vind het heerlijk om ’s ochtends een kopje koffie te drinken. Is het oké om voor het hardlopen koffie te drinken?”

Antwoord: Dat ligt eigenlijk aan je persoonlijke situatie. Er zijn hardlopers die last krijgen van hun maag als ze voor de training een cafeïnehoudende drank hebben genuttigd, zoals energiedrankjes of koffie. Als je geen last hebt van je maag kan koffie geen kwaad bij het hardlopen. De cafeïne kan je zelfs een extra boost geven om iets meer uit de looptraining te halen.

Pas wel op met de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt voor het sporten. Wanneer je meer dan twee kopjes koffie (200mg cafeïne) nuttigt zal een afstand van meer dan 10 kilometer niet aan te raden zijn. De koffie onttrekt namelijk vocht uit het lichaam waardoor je gedurende de training dorstiger zal worden en eerder naar de WC zult moeten. Bovendien stellen sommige artsen dat overmatige consumptie van cafeïne-houdende drankjes de kans op hartproblemen kan vergroten. Over dit laatste heerst echter veel onenigheid.

Daarentegen zijn er ook medici die een positief verband zien tussen koffieconsumptie en verminderde kans op kanker en andere ziektes.

Kortom, zoals bij alles geldt, wanneer je met mate drinkt is er niets aan de hand. Zorg ervoor dat je altijd luistert naar je lichaam, als het niet lekker aanvoelt kan je beter na de training pas een kopje koffie drinken.

3 Comments

 • Cornelis Posted 26 februari 2013 16:30

  Ik loop inmiddels zo’n 40 jaar hard, waaronder vele halve en 1 hele marathon en heb altijd profijt gehad van een kop koffie. Wetenschappelijk gezien levert het zo’n 2 procent voordeel op bij een 5 km loop (1) . Ook is er geen overdreven diuretisch (vochtonttrekend) effect, dat kan leiden tot uitdroging, zoals schrijver stelt (1).
  (1) http://www.active.com/running/Articles/The_Caffeinated_Runner

 • Marcel Posted 11 april 2013 09:01

  Ik heb ook een vraag.
  Ik drink ook best veel koffie op een dag.
  En heb ook wel eens ,als ik aan het hardlopen ben.
  Dat ik dan opeens voel dat ik naar de WC moet om te drukken.
  Maar dano moet ik ook wel snel gaan. Anders doe ik het bijna in me broek.

  Zou dat misschien komen omdat ik veel koffie drink ?

  Want ja zoek maar eens een WC als je ergens in een onbewoond gebied loopt.

  • Redactie Posted 11 april 2013 10:06

   Hi Marcel!

   Zoals je zegt lijkt het me best aannemelijk dat je sneller naar de wc moet als je veel koffie drinkt voor het hardlopen. Een bakkie koffie voor de training kan echter wel goed zijn voor je prestaties. De caffeine geeft je een pep tijdens het sporten, waardoor je beter gaat presteren. Drink dus koffie met mate, hoe lekker het ook is!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *