Mentale voordelen van hardlopen

Mentale voordelen van hardlopen

Sport helpt je jong te blijven van lichaam en geest. Hardlopen is een van die sporten waarbij je geest en je lichaam samen moeten werken. Laten we eerst eens kijken naar de voordelen voor het brein, de mentale voordelen van hardlopen.

Één van de voordelen van hardlopen is dat terwijl je bekwamer wordt in het lopen je steeds meer mentale focus zult ontwikkelen. Het leren van een nieuwe vaardigheid, als hardlopen, helpt het gedachteproces. Combineer dit met de fysieke voordelen van hardlopen, en je zult zien dat hardlopen uiteindelijk de gehele levenskwaliteit verbeterd.

Naast de voordelen van het leerproces, heeft het brein ook veel zuurstof nodig om te blijven functioneren terwijl jij je grenzen verlegt. Bij het beoefenen van uithoudingssporten, zoals hardlopen, verhoog je de hoeveelheid beschikbare zuurstof naar je brein. En hoe meer zuurstof je brein krijgt, hoe helderder je kunt denken. Je zult dus efficiënter functioneren.

Waarom is het functioneren van je brein belangrijk? Stel dat je last hebt van stress op je werk. Je bent druk met meerdere projecten en je baas zit op je nek. Met een helder hoofd is het veel makkelijker om prioriteiten te stellen in je leven, oplossingen te zoeken voor je problemen en deze vervolgens toe te passen. Het leven is nou eenmaal druk met werk, kinderen, eten, sociale activiteiten enzovoort. Hardlopen helpt je met het verhelderen van je geest, en een heldere geest helpt je de chaos in het leven beter te organiseren. Zuurstof is dus voeding voor je brein.

Mentale voordelen van hardlopen: De Runners High

Een andere stimulans voor het brein die je zult ervaren tijdens het hardlopen is de verhoging van het endorfine gehalte in je lichaam. Misschien heb je wel eens gehoord van de ‘runner’s high’? Ook al was je in een slechte stemming voor je ging hardlopen, na het hardlopen zul je bijna altijd in een goede stemming zijn en je goed voelen. Endorfine wordt dan ook wel eens beschouwd als een natuurlijke antidepressiva. Ga dus hardlopen, en gebruik de voordelen van deze stemmingsverbeteraar.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *