Muziek helpt bij het hardlopen

Muziek helpt bij het hardlopen

Hardlopers kunnen hun prestaties het beste verbeteren met motiverende muziek met een duidelijke en constante beat. Dat concludeerde NWO-onderzoeker Melvyn Roerdink.

Om tot deze conclusie te komen is er bij deze studie samengewerkt met negentien recreatieve hardlopers op drie verschillende dagen, waarbij ze allen op een loopband hebben moeten rennen totdat ze uitgeput waren.

Ter controle werd er onderzocht wat de verschillen waren tussen het lopen zonder geluid, hardlopen op een constant geluidsritme en motiverend muziek. Denk bij dat laatste aan nummers van DJ Tiësto en de Red Hot Chili Peppers.

Geluidsritme en looptempo

Niet geheel schokkend voor velen van ons, wat bleek: Met geluidsritmen hielden proefpersonen het langer vol dan zonder. Verrassend genoeg bleek de wat saaie metronoom daarbij even effectief als motiverende muziek. Dat verbaast ons dan wel weer een beetje.

Dit komt doordat in de meeste muzieknummers te veel tempowisselingen zitten om de hardloper in een constant ritme te houden.

Roerdink concludeert dat de ideale pacemaker van een hardloper twee componenten moet bevatten: motiverende muziek mét een duidelijke en constante beat afgestemd op de cadans van de loper.

Door motiverende muziek zal een renner zich gemakkelijker zwaarder kunnen inspannen, terwijl hij/zij bij muziek met een vast ritme juist efficiënter gaat lopen.

De resultaten van het onderzoek verschenen in PLOS ONE.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *