Spookverhalen rondom het hardlopen ontkracht

Spookverhalen rondom het hardlopen ontkracht

Het gebeurt nog wel eens dat wij spookverhalen horen over het hardlopen. Het zou allemaal niet zo gezond zijn en meer schade berokkenen dan plezier opleveren. We vinden het tijd geworden om deze fabeltjes uit de wereld te helpen. Dan hoef jij niet meer in te zitten over de misverstanden die er bestaan rondom het hardlopen.

De misverstanden die we vandaag gaan ontkrachten:

  • Hardlopen is alleen voor magere mensen geschikt
  • Alleen jonge mensen kunnen hardlopen
  • Het zou slecht voor je knieën zijn
  • Hardlopen vereist een topconditie
  • Hardlopen is slecht voor je hart

Hardlopen is alleen voor magere mensen geschikt

Het overduidelijke feit dat veel hardlopers mager of slank zijn betekent niet dat het een voorwaarde voor een goede hardloper is om een magere lat te zijn. Mensen met uiteenlopende lichaamsbouwen beoefenen de loopsport en putten hier veel voldoening uit. Je hoeft echt niet het perfecte lichaam te hebben om met hardlopen te beginnen.

Alleen jonge mensen kunnen hardlopen

Hardlopen is een sport die door alle leeftijden beoefent kan worden. Of je nou jong of oud bent of er tussen in zit, je kunt altijd beginnen met hardlopen. Misschien moet je iets rustiger beginnen als je al jaren niet gesport hebt, maar je kunt zeker hardlopen. Al het begin is zwaar of je nou een tiener bent of een veertig plusser, wanneer je doorzet bereik je altijd je doelen.

Hardlopen zou slecht voor je knieën zijn

Als er een sport is die goed voor je knieën is, dan is het hardlopen wel. Door de natuurlijke belasting op het kniegewricht verstevigd het lichaam door de tijd heen de sterkte van haar gewrichten en spieren. De mens heeft door de evolutie heen zichzelf ontwikkeld om een efficiënte hardloper te zijn. De mens liep hard tijdens het jagen en putte hiermee haar prooi uit.

Hardlopen vereist een topconditie

Nou dat is dus pertinente onzin. Door te gaan hardlopen bouw je juist een goede conditie op. Als je net begint met hardlopen zal je waarschijnlijk slechts een paar minuutjes (of minder) aan een stuk kunnen doorlopen voordat je door een gestolkte ademhaling gedwongen wordt te gaan wandelen. Wanneer je een paar keer doorzet tijdens het trainen merk je echter dat deze voorheen slechte conditie al snel verbeterd. Kortom, hardlopen levert je een goede conditie op en het is dus geen vereiste om met de sport te beginnen.

Hardlopen is slecht voor je hart

Zoals zonet gezegd is hardlopen een ideale manier om een betere conditie op te bouwen. Het gaat dan om een verbeterde cardiovasculaire conditie, wat een ingewikkeld wordt is voor de staat waarin je lichaam instaat is om tijdens een intensieve work-out lucht (via de bloedsomloop) door het lichaam te pompen.

Door structureel te gaan hardlopen en een betere conditie op te bouwen, versterk je je hart en longen. Een sterkere hartspier zal over het algemeen gezondheidsbevorderend werken en verlengt de gemiddelde levensduur tussen de twee en negen jaar. Het fabeltje dat hardlopen slecht is voor je hart hebben we hiermee in de prullenbak kunnen gooien.

Zit jij nog met een misverstand over hardlopen of vraag je je af of iets wel gezond is? Reageer dan onder dit artikel

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *