Tips om uit een hardloopdip te komen

Iedereen heeft het wel eens een periode meegemaakt waarin hij stopt met sporten. Om een of andere reden komt het er dan een lange tijd niet van om weer te beginnen met hardlopen. Soms komt deze onderbreking door een blessure, maar vaak heb je het gewoon een tijdje erg druk. Die drukte kan in je hoofd zitten als je een moeilijke periode doormaakt of ‘gewoon’ op het werk afspelen. Naar verloop van tijd vergeet je het hardlopen een plaatsje in je leven te geven en geef je automatisch de voorkeur aan andere zaken. Dat vinden wij net als jij een onwenselijke situatie.

Maar wat kan je doen om uit deze vervelende dip te komen? Laten we daar in de rest van dit artikel verder op in gaan. Wat nu volgt zijn een aantal tips om vol goede moed de strijd aan te gaan met deze ontregeling van de hardlooptrainingen.

Tip 1: Plan je looptrainingen in

Heb je het druk en weet je niet wanneer je tijd zou moeten vinden om te hardlopen? Maak dan gebruik van een planning waarin je alle belangrijke afspraken en taken inplant. Waarschijnlijk vind je nu toch nog ruimte om een looptraining in te plannen.

Het voordeel van het inplannen van je gehele week is dat het veel rust schept. Je kunt elke afgemaakte taak gemakkelijk wegstrepen en het geeft veel voldoening als je weet dat je alles hebt gedaan wat jezelf had voorgenomen te doen.

Tip 2: Ga hardlopen met een goede vriend(in)

Samen lopen is stukken gezelliger dan in je eentje de deur uit gaan. Heb je een keer geen zin dan zal je loopmaatje je wel weten te motiveren om de training door te laten gaan. Hetzelfde gaat natuurlijk op als jouw beste maatje geen zin heeft om de looptraining vandaag door te laten gaan, maar jij wel van mening bent dat afspraak hoort te blijven staan. Samen hardlopen voorkomt dus dat je de kans krijgt om toe te geven aan je eigen dipje, want jullie zullen elkaar altijd weten te motiveren toch te gaan sporten.

Tip 3: Praat over je gevoelens met betrekking tot de hardloopdip

Het kan veel opleveren als je met positief ingestelde mensen (vrienden) praat over jouw problemen. Om uit een hardloopdip te komen is het namelijk zinvol om te weten te komen wat de oorzaak is dat je geen tijd en/of energie weet te vinden om te gaan hardlopen. Een goed gesprek kan veel inzicht opleveren en je doen inzien dat je het allemaal positiever kunt benaderen. Ga je vermoeidheid dan ook niet uit de weg, maar confronteer jezelf met je sportdip! Dat is de enige manier om echt door de dip heen te komen.

Zit jij in hardlopers dip en kom je er niet uit? Of heb je juist een goede tip om er snel uit te komen? Schroom dan niet om te reageren op dit artikel!

3 Comments

 • Helga Posted 28 juli 2013 07:19

  Ik weet denk ik wel zeker dat ik ook in een dip zit, ik heb niet alleen geen zin meer maar mijn benen willen ook gewoon niet meer, ik zit midden in een schema voor de marathon in koln en als het zo doorgaat als nu ga ik dat niet redden. Ik heb geen idee wat ik eraan kan doen.

 • Jacinta Posted 15 januari 2014 12:43

  Hallo ik heb al meer dan 1,5jr een vette loopdip. Ik kom er niet uit. Ik liep 10-12 km en ook best aardig. Na laatste wedstrijd Marikenloop 2012 veel te warm toen kreeg ik eerst klachten. Stijve bekken last v onderrug waardoor loopplezier afnam en ik in deze loopdip ben terrecht gekomen. Doodmoe en frustrerend is het. Ik verpruts werkelijk mn vrije tijd er ook door.
  Graag werkende tips.
  grtn Jacinta

  • Redactie Posted 16 januari 2014 18:43

   Hi Jacinta,

   Bij terugkerende klachten is het altijd aan te raden informatie in te winnen bij je huisarts. Hij of zij kan je na het consult doorverwijzen naar een fysiotherapeut als dat nodig is. Pijn en ongemak zijn natuurlijk erg vervelend! Het is verstandiger eerst na te gaan wat de klachten oproept/instandhoud voordat je weer begint met hardlopen.

   Kan je trouwens kleine stukjes lopen zonder klachten of krijg je al bij de eerste stappen hardlopen last?

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *