Hardloopband als alternatief
Bij onstuimige, stormachtige dagen vinden veel mensen een goed alternatief in het rennen op een hardloopband. Het komt niet vaak voor maar soms is het buiten zo bizar treurig weer met regen, bliksem of hagel dat ik ook moet uitwijken naar de hardloopband om een looptraining te kunnen doen.
Hardlopen op een hardloopband: De maximale loopsnelheid
Als je geen zin hebt om te rennen als weer gaat vriezen en het langer donker blijft dan kan de hardloopband uitkomst bieden. De meeste apparaten geven je de kans om maximaal 16 kilometer per uur te rennen. Nou lijkt 16km/u niet echt snel, maar je moet je voorstellen dat je bij een snelheid van 14km/u al bijzonder snel aan het hardlopen bent.
Eigenlijk ren ik zo ongeveer elke training op een loopsnelheid van tussen de 10 en 11km per uur. Laat ik er voor het gemak van uit gaan dat de gemiddelde hardloopband goed genoeg is voor 95% van alle hardlopers.
Oké, de snelheid is dus geen probleem.
Hardloopband en de gewenste hellingshoek
Veel hardloopbanden bieden de functie dat je een helling in kan stellen. Je kunt op deze manier een heuveltraining simuleren terwijl je thuis traint.
De voordelen van het trainen op een hardloopband
Je hoeft niet naar buiten toe om hard te lopen.
Je kunt trainen zonder je druk te maken over hoe je eruit ziet.
Het is altijd warm thuis.
Het is veiliger om te trainen op een loopband dan langs de weg.
Je kunt tv kijken of op elk moment stoppen met hardlopen.
De nadelen van een loopband
Een hardloopband is vaak erg duur.
Je hebt veel vrije ruimte nodig voor het gebruik en plaatsen van een hardloopband.
De rubberen band van de hardloopband kan gaan stinken door slijtage van de rubber.
Als je alleen traint op jouw hardloopband dan is er geen zicht op jouw loopstijl. Je kan dan een verkeerde loopstijl aanleren die de kans op blessures vergroot.
Trainen op een hardloopband vanuit huis
Naar mijn idee is een hardloopband aan huis is behoorlijk grote luxe. Als je genoeg geld en ruimte hebt kan ik de aanschaf van een hardloopband aan je aanraden. Zelf heb ik er geen en ik train slechts af en toe op een hardloopband in de fitness.
Ik train voornamelijk buiten en daarnaast wissel ik het hardlopen af met crosstraining en fitness. Het gebeurd dan ook niet snel dat ik een hardloopband aan huis mis.
2 Comments
“Als je alleen traint op jouw hardloopband dan is er geen zicht op jouw loopstijl. Je kan dan een verkeerde loopstijl aanleren die de kans op blessures vergroot.”
Die kans heb je toch ook bij gewoon hardlopen als niemand met je mee loopt?
En hoe zit het dan in de fitness school?
Graag je reactie.
Voor het eerste stukje van je tekst vind ik belangrijk. Ik merk dat wanneer mensen bellen naar onze website. Dat ze altijd een hardloopband willen hebben met een hoge snelheid, maar dat is helemaal niet nodig. 99% van de mensen die gaan hardlopen hebben het doel om hun conditie te verbeteren of om af te vallen. Wij geven het advies, wanneer je wilt gaan afvallen om dan op 70 % van je maximale hartslag te gaan lopen en probeer dat steeds langer vol te houden. Dat betekent dat je op 70 % van je maximale snelheid moet lopen. Even een simpele rekensom stel dat je maximale snelheid 15 km/u is ( dan ben u al een ervaren sporter en hoeft u waarschijnlijk niet af te vallen) dan hoeft u maar 10,5 km/u te lopen om de meeste kilo’s af te vallen. Bestel een hardloopband die het beste bij u budget past en welke hardloopband de beste gadgets heeft om u doel te bereiken. Dat is belangrijker dan de maximum snelheid.
Add Comment