Wandelen of joggen?

Wandelen of joggen?

Wandelen of joggen met jouw gewicht?

In het geval van overgewicht kan het aan te raden zijn om te beginnen met wandelen en pas later te gaan hardlopen. Tijdens een hardlooptraining krijgen de botten ongeveer het dubbele gewicht te verwerken dan wanneer er gewandeld wordt. Het is daarom interessant om er achter te komen of je een gezond gewicht hebt om meteen te beginnen met hardlopen!

Wandelen of joggen: Bereken hier jouw BMI

De Body Mass Index (BMI) is een standaardformule die schat of je overgewicht hebt. Een laag BMI betekent ondergewicht, en een hoge BMI score wijst op overgewicht. Natuurlijk kan de score niet in elke situatie echt aanduiden of je gezond of ongezond gewicht hebt. Lichaamsbouw en spiermassa spelen namelijk ook een belangrijke rol.
De BMI formule luidt als volgt: deel je lichaamsgewicht door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Voorbeeld: 80 kg: (1,9 x 1,9) = 22,16 kg/m2. In dit geval heb je een BMI score van 22.

BMI <18

Je bent te mager. Veel duursporters zijn te mager, en het kan betekenen dat je een ideale bouw hebt om te hardlopen. Ga bij jezelf na of je voldoende eet en consulteer een voedingsdeskundige bij twijfel.

BMI 18 tot 26

Je hebt een gezond, normaal gewicht. Als je aan de grens van dit spectrum valt heb je licht ondergewicht of licht overgewicht. Niets om je zorgen over te maken. Niets staat je in de weg om te gaan hardlopen.

BMI > 26

Als je in deze categorie valt heb je licht overgewicht. Het is dan verantwoord om te wandelen. Als je toch wilt hardlopen raad ik je aan zeer rustig te beginnen. Wissel wandelen of joggen dan met elkaar af.

BMI > 30

Je BMI score is te hoog. Je hebt last van vetzucht. Hardlopen is in deze situatie zeer riskant en kan je meer kwaad doen dan het je helpt af te vallen. Ga sowieso langs bij een (sport)arts voordat je begint met sporten.

Conclusie

Of je nou gezegend bent met een atletische bouw of een forse buik hebt, gezond leven is altijd mogelijk. Ga verantwoord om met je eigen gezondheid en deel je ervaringen om anderen te inspireren! Succes!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *