Veel mensen nemen niet echt de tijd om een goede warming-up te doen voor het hardlopen. Ze trekken hun schoenen aan, zetten eventueel nog een hartslagmeter aan en beginnen te rennen. Dit zonder na te denken over de potentiĆ«le gevolgen die hierdoor kunnen ontstaan. Voor veel hardlopers is dit een grote valkuil, omdat te snel van start gaan het moeilijker maakt om in de zogenaamde ‘comfort zone’ te komen. Waarin je moeiteloos en ontspannen hardloopt.
Warming-up of zuurstofschuld?!?
Een goede warming-up laat geleidelijk je hartslag en lichaamstemperatuur oplopen en zorgt ervoor dat er meer bloed naar je spieren wordt gepompt. Als je de warming up zou overslaan dan is je lichaam niet voorbereid om grote, intensieve prestaties vol te houden. Een warming up voor het hardlopen zorgt er immers voor dat je bloedcirculatie en lichaamstemperatuur aangepast zijn aan intensief bewegen. Daarnaast kan de verhoogde hartslag de hoeveelheid zuurstof in je lichaam doen toenemen zodat je niet last gaat krijgen van zuurstofschuld. In het geval van zuurstofschuld gebruikt je lichaam tijdelijk meer zuurstof dan er aangeleverd kan worden aan je spieren, het gevolg: stijve benen en spierpijn na de training.
Waarom zou ik kiezen voor een warming-up?
Een goede warming-up zorgt ervoor dat je tijdens het lopen fit voelt en de kans op blessures wordt verkleind. Een warming up is meer dan alleen rekken, een vereiste is dat je hartslag omhoog gaat en je begint te zweten. Daarom moet je een warming up beginnen met rustig joggen en je lichaam langzaam in trainingsmodus brengen. Een voorbeeld van zo een goede warming up is te beginnen met wandelen en gedurende vijf minuten je snelheid opvoeren tot trainingssnelheid. Misschien klinkt het simpel, maar je zal merken dat het vrij veel zelfbeheersing vereist.
Add Comment