Wat is een fartlek eigenlijk?

Wat is een fartlek eigenlijk?

Fartlek is een specifieke trainingsmethode. De naam klinkt exotisch en een tikkeltje raar, en dat is niet zo gek. Fartlek is Zweeds voor vaartspel. Bij deze methode varieer je in snelheid wanneer jij dat wilt.

Zin om te sprinten naar de dichtstbijzijnde boom? Doe dat dan gewoon! Kom hierna weer op adem door rustig te joggen naar een volgend oriëntatiepunt. Als het weer goed voelt, mag je jezelf weer lekker uitdagen door op je hoogst haalbare snelheid te sprinten. Wissel sprinten af met rustig stukken waar je geheel uitgeblust weer kracht op kan doen door te joggen of te wandelen op een langzaam tempo.

Bij fartleks bepaal jij zelf wanneer het tijd is om te sprinten of te joggen. Niemand legt je op dat je korter of langer moet joggen en vice versa. Het is aan te raden om wel te proberen 50% van de training bezig te zijn met sprintjes, maar doe vooral wat jezelf verantwoord lijkt.

Variaties op de fartlek

De fartlek doe je meestal in je eentje, maar dat hoeft niet. Hieronder staan twee variaties van de fartlek die je samen met andere hardlopers kunt uitoefenen.

Volg de leider
Bij ‘volg de leider’ ren je samen met een loopgroepje, waarbij iedereen om de beurt een paar minuten het tempo mag bepalen. Zeker leuk voor de afwisseling, en vooral erg gezellig!

Vang het konijn
Konijnen (en hazen) staan erom bekend dat ze snel kunnen rennen. Nou daar heeft deze variant ook mee te maken. Binnen je loopgroep kies je steeds één iemand uit die het konijn is en de rest vormt een groep jagers. De jagers hebben honger en willen het konijn te pakken krijgen. Soms besluipt men het konijn en andere keren sprint men er achteraan. Oplettende jagers spotten dat het konijn aan het joggen of aan het sprinten is en spurten hier op dezelfde snelheid achteraan.

Vang het konijn kan ook zonder een ‘echt’ konijn gespeeld worden door één van de jagers de taak te geven te bepalen waar het fictieve beestje zich bevind en of hier naar toe gesprint, gejogd of gewandeld moet worden om hem te pakken te krijgen!

Zin gekregen in het lopen van een fartlek?

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *