Vandaag gaan we het hebben over het nemen van een ijsbad na het sporten. Hoeveel mensen genieten er na flink stukje hardlopen niet van een warme douche? En dat terwijl er tegenwoordig steeds meer sporters zweren bij een ijsbad na de wedstrijd! Neem nou bijvoorbeeld de marathonloopster Paula Radcliffe, zij zegt dat haar benen sneller herstellen van een ijsbad. Maar is dat ook echt zo?
Wanneer is een ijsbad na het hardlopen wel slim, en wanneer niet?
Als je spieren zich een lange tijd hebben ingespannen, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen, dan krijgen ze als gevolg van het hardlopen last van kleine ontstekingsprocessen. Dit is weliswaar best pijnlijk, maar het kan totaal geen kwaad. Sterker nog: je spieren worden er uiteindelijk alleen maar sterker van! Tijdens het hardlopen komen er in je lichaam vrije radicalen vrij, en je lichaam gaat zichzelf daarvan herstellen. Het gevolg is dat je lichaam steeds sterker, sneller en beter wordt. Dit proces is dus nodig om je sportprestaties bij het hardlopen te verbeteren. Maar tegelijkertijd kan spierpijn wel vervelend zijn, en je lichaam moet na het hardlopen minimaal één dag rusten, voordat je weer kunt gaan hardlopen, want anders is er een te groot risico op overbelasting, en dus blessures.
Uit onderzoek is gebleken dat tijdens een ijsbad na het hardlopen inderdaad de ontstekingsreactie gedeeltelijk geremd wordt. En hierdoor kun je zeggen dat je na het hardlopen inderdaad sneller herstelt van de inspanning. Maar je lichaam merkt tegelijkertijd dus ook veel minder van de inspanning, en daardoor krijgt het ook weer niet echt de kans om de spieren sterker te maken.
Kortom: als je meerdere wedstrijden achter elkaar hebt, of als er een korte tijd tussen twee trainingen in zit, dan kan het dus zeker aangeraden worden om een ijsbad te nemen. Maar als je je uithoudingsvermogen en je spierkracht wilt verbeteren, valt het dus juist af te raden.
Hoe kun je het beste een ijsbad nemen na het hardlopen?
Als je je net flink hebt ingespannen tijdens het hardlopen, dan kan een ijsbad een erg verkwikkende uitwerking hebben op je spieren. Maar hoe doe je dat eigenlijk, het nemen van zo’n ijsbad? We geven hier een aantal tips, die je kunt gebruiken om jezelf te trakteren op een ijsbad na het hardlopen.
1) Allereerst is het erg belangrijk, zoals we hierboven al hebben uitgelegd, dat je het ijsbad niet neemt als je probeert je conditie te verbeteren. Door het ijsbad herstel je sneller, maar worden je spieren niet sterken.
2) Na het hardlopen kun je het best een bad zo ver met water vullen, dat alleen je benen onder water komen als je erin gaat zitten.
3) Zorg ervoor dat het water een temperatuur heeft van tussen de 5 en de 10 graden. Eventueel kun je ijsklontjes toevoegen aan het badwater. Sommige mensen vinden dat prettig, maar zo lang het water tussen de 5 en de 10 graden blijft, is het eigenlijk nergens voor nodig.
4) Zorg dat je minimaal 5 minuten, en maximaal 15 minuten in het water blijft dompelen, zodat de uitwerking optimaal is.
Als je hier rekening mee houdt, kan een ijsbad na het hardlopen ervoor zorgen dat je inderdaad sneller opnieuw kunt gaan trainen.
Add Comment