Een knieblessure is een beschadiging (letsel) aan het kniegewricht. Een knieblessure is een veelvoorkomende blessure, omdat de knie best een gevoelig gewricht is, dat tevens veel te verduren krijgt. En dit geldt helemaal voor de knieën van sporters, zoals hardlopers. Een knieblessure kan onder andere veroorzaakt worden door een verdraaiing of door overbelasting, waardoor er treden beschadigingen en/of scheuren optreden in het kapsel, de kniebanden, de meniscus, of het kraakbeen.
Hoe kan een knieblessure herkend worden?
Een mogelijke knieblessure kan gemakkelijk door uzelf herkend worden. Als u bijvoorbeeld last heeft van pijn in de knie bij het bewegen van de knie, dan bestaat de mogelijkheid dat u last heeft van een knieblessure. Maar ook een belemmering bij het strekken en buigen van de knie, een zwelling van het kniegewricht, het warm worden van het kniegewricht, het gevoel dat de knie ‘op slot zit’, krachtverlies (het gevoel dat u door uw knie zakt), of het verschil in de omvang van de bovenbenen kunnen er alle op duiden dat je mogelijk last hebt van een knieblessure. Echter, dit zijn slechts aanwijzingen, maar alleen een arts kan de diagnose stellen.
Wat kun je zelf doen aan een knieblessure?
Als je last hebt van één of meerdere bovengenoemde klachten, dan is het erg belangrijk dat je zo snel mogelijk vast laat stellen of er inderdaad sprake is van een knieblessure, en zo ja: van welk soort blessure. Het is aan te raden om je huisarts te raadplegen wanneer je niet meer op het been kunt staan, als je knie ‘op slot zit’, je knie bij inspanning snel opzwelt, en/of als er sprake is van een afwijkende stand.
De ICE-regel: (Immobiliseren, Compressie en Elevatie)
Als je last hebt van een acute knieblessure, koel het gewricht dan zo snel mogelijk met water, ijs of een ice-pack gedurende 15 tot 20 minuten. Wikkel de ice-pack altijd in een (thee)doek, zodat de huid niet kan bevriezen.
Zorg in elk geval dat je de ICE-regel toepast. Dat wil zeggen: zorg dat het lichaamsdeel niet beweegt (Immobiliseren), leg een drukverband aan (Compressie), en leg het been in kwestie op een verhoging (Elevatie). Het is aan te raden om de knie de eerste twee dagen enkele keren per dag te koelen. Het kan in elk geval nooit kwaad als u voor de zekerheid uw huisarts van uw blessure op de hoogte stelt.
Overige tips om de kans op een knieblessure te voorkomen
Je kunt een aantal maatregelen nemen om de kans op een knieblessure te verkleinen: voer een rustig opgebouwd trainingsprogramma uit; probeer je conditie zo goed mogelijk op peil te houden, want dit verkleint de kans op blessures; zorg voor een goede warming up voor de training, en zorg voor een goede cooling down na jouw training; probeer de spieren en pezen rondom het kniegewricht te versterken met speciale oefeningen (raadpleeg hiervoor eventueel een huisarts of fysiotherapeut; houd het kniegewricht warm, bijvoorbeeld door het dragen van een lange broek; neem na een knieblessure voldoende tijd in acht om volledig te herstellen, want een niet-volledig hersteld kniegewricht is extra gevoelig voor blessures; goed en regelmatig oefenen is erg belangrijk na een knieblessure.
Add Comment