Vijf tips voor een betere loophouding

Vijf tips voor een betere loophouding

Een goede houding bij het hardlopen aanhouden willen we allemaal. Hiermee geniet je immers van een ergonomische en efficiënte loophouding waarmee je de kilometers sneller achter je kunt laten verdwijnen.
Veel van ons, ikzelf ook, merken het bij zichzelf van tijd tot tijd op dat zij iets te voorovergebogen lopen. Als gevolg van deze ‘slechte’ houding zal je op lange termijn rugklachten kunnen gaan ontwikkelen. Op de korte termijn zal je minder snel kunnen hardlopen en minder gemakkelijk ademhalen. Kortom laten we eens gaan kijken wat we kunnen doen om een rechtere houding aan te leren.

De verschillende lichaamsdelen die jouw loophouding beïnvloeden

1. Hoofd
We beginnen van boven en werken langzaam het lijstje af naar onderen… Het begint allemaal bij je hoofd. Het hoofd is zwaarder dan je denkt. Probeer het altijd boven je wervelkolom te positioneren om rugklachten te voorkomen. Bovendien kan het fijn zijn om met een ontspannen blik recht naar voren te kijken. Zo vermijd je dat je door het omlaag kijken het hoofd te ver naar voren helt.

2. Schouders
Het lopen met gespannen schouders, gebalde vuisten en armen in de houding dat je wilt beginnen met boksen is precies het beeld dat je moet proberen te vermijden. Probeer voor de training je schouders te ontspannen door iemand te vragen ze te masseren of zelf een paar oefeningen te doen. Het beste is als je armen tijdens de training langs het lichaam heen zwiepen.

3. Ruggenwervels
Zonder wervelkolom zou je zo in elkaar zakken… Ons hele lichaam is gegrondvest op dit sterke, veerbare lichaamsdeel. Het deel van de wervelkolom tussen nek en taille is zo ontworpen dat het bij elke pas kan roteren. Wanneer het geval zich voor doet dat dit gedeelte van de ruggengraat gespannen is of vastzit, zal alleen het onderste deel van de wervels willen draaien. Nu zit het probleem erin dat de onderrug daar niet voor gebouwd is, zodat klachten op de loer liggen. Wie de volgende oefening regelmatig uitvoert, mag rekenen op een lossere bovenrug en een verminderde kans fysieke problemen.

  • Ga op een stoel zitten.
  • Kruis de armen voor je lichaam.
  • Strek je romp.
  • Trek je schouders naar achteren.
  • Draai je bovenlichaam langzaam naar rechts, totdat je weerstand ervaart.
  • Herhaal de oefening, maar draai nu langzaam naar links.

4. Romp
De romp of ook wel torso genoemd, bestaat uit een aantal belangrijke spiergroepen. Hierbij denk je aan de buik- en rugspieren. Bij overmatig getrainde buik- of rugspieren zal het lichaam een beetje krom trekken als gevolg van de disproportionele kracht van één van deze twee spiergroepen. Het is daarom verstandig altijd zowel buik- als rugspieren evenveel aandacht te geven. Sterke rug- en buikspieren zijn essentieel voor een rechte houding. Wij raden je aan om naast de looptrainingen ook minstens één dag per week in te plannen voor krachttraining.

5. Voeten
De klappen die je lichaam opvangt tijdens het hardlopen worden als eerste door de voeten geabsorbeerd. Goede, voor jouw voettype geschikte loopschoenen absorberen voldoende energie van elke stap om de rest van het lichaam te ontzien. Bij een slechte loopstijl schokken deze klappen door naar de vooroverhellende ruggenwervels, hetgeen de impact van elke stap verzwaard. Slechte schoenen gecombineerd met een verkeerde loophouding kan de kans op (permanente) blessures vergroten. Ga daarom altijd langs bij een speciaalzaak waar ze jouw loopstijl kunnen bepalen. De schoenen die je daar aanschaft vergroten de kans op een plezierige loopervaring.

Samenvattend: Een juiste loophouding is essentieel

Het aanleren van een goede loophouding kan een proces zijn van jaren. Bij elke stap die je zet leer je weer wat bij en pas je jezelf aan. Wil je graag feedback krijgen over hoe je aan het hardlopen bent? Dan kan het verstandig zijn samen met een loopmaatje te gaan hardlopen of lid te worden van een loopclub.

Kijk je liever naar een filmpje? Bekijk dan dit filmpje dat we hebben gemaakt

3 Comments

  • Trackback: Een goede loophouding. | Healthy lifestyle
  • Raman franky Posted 12 augustus 2015 11:42

    Dank voor de looptips. Echter, het landen op de hak van de voet werkt volgens vele topsporters eerder remmend. Beter zou zijn om te landen op voor-of middenvoet.
    Er staat in uw video ook een taalfout, het moet zijn bokser ipv bokers.
    vriendelijke groet

    • Redactie Posted 3 september 2015 12:45

      Beste Raman,

      Leuk dat je reageert!

      Kan je een of meerdere van de door jou gelezen onderzoeken met ons delen?

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *