In drie uur of minder de marathon lopen komt minder vaak voor

In drie uur of minder de marathon lopen komt minder vaak voor

Het aantal Nederlanders dat een marathon in drie uur of minder weet uit te lopen is snel aan het afnemen.

Alhoewel er steeds meer mensen deelnemen aan marathons, neemt het aantal lopers dat onder de drie uur rent snel af. Vorig jaar waren dit er maar 459, terwijl er in 1989 maar liefst 1593 Nederlandse mannen de ruim 42 kilometer in minder dan drie uur wist uit te lopen.

Extreme stijging aantal marathonlopers

Het meedoen aan de marathon was lange tijd iets waar weinig sporters, laat staan niet-sporters, zich aan waagden. Vergeleken met 1981 nemen er nu vijftig! keer zoveel Nederlanders deel aan een van de vele marathons die georganiseerd worden in binnen- en buitenland. Het aantal mensen dat binnen de drie uur loopt is in absolute zin echter niet gewijzigd vergeleken met 1981. De toename laat zich dus vooral kenmerken door een groep minder atletische lopers.

De afgelopen jaren is het (uit)lopen van een hele marathon een ware trend geworden. Een steeds bredere, en meer diverse groep mensen neemt het op zich om deel te nemen aan de 42 KM, als gevolg hiervan nemen er ook meer mensen deel die een slechtere conditie kennen als gevolg van leeftijd of sportverleden. Dit heeft zijn effect op de gemiddelde tijd dat een gemiddelde loper nodig heeft de marathon uit te rennen. Daarnaast lijkt het er op dat vergeleken met de eind jaren tachtig tot negentig er ook minder ervaren, fitte hardlopers zijn gaan deelnemen. Er is dus een trend waarbij een grotere groep zich is gaan inschrijven, maar waar er niet meer echte fanatieke renners zijn gaan deelnemen. Alleen dit kan de daling in absolute aantallen van het aantal lopers dat onder de drie uur de race uitloopt verklaren.

Bron:

http://nos.nl/artikel/2029707-we-lopen-steeds-massaler-maar-ook-steeds-langzamer.html

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *