Hardlopen met gewichtjes

Hardlopen met gewichtjes

Als je niet alleen met hardlopen je conditie wilt trainen, maar tegelijkertijd ook je spieren wilt trainen, zou je ervoor kunnen kiezen om te gaan hardlopen met gewichtjes. Als je gaat hardlopen met gewichtjes combineer je namelijk conditietraining en krachttraining. Het is daarom erg efficiƫnt, omdat het tijd bespaart.

Beginnen aan hardlopen met gewichtjes
De meeste mensen die beginnen aan hardlopen met gewichtjes, kopen polsgewichtjes en/of enkelgewichtjes, en dat is ook erg verstandig. Op die manier kun je je ballast namelijk geleidelijk opbouwen. Dat is erg belangrijk, omdat je anders al snel te veel van je spieren vraagt. En de spierpijn (of misschien zelfs blessure) die daarop volgt kan je enorm hinderen om verder te trainen. Het valt daarom aan te raden om eerst een poosje te gaan hardlopen met gewichtjes om de polsen en enkels van hooguit 0,5 kg.

Verschillende manieren om te gaan hardlopen met gewichtjes
Als je na een poosje steeds zwaardere gewichtjes bent gaan gebruiken, bestaat er tevens de mogelijkheid om een gewichtsvest aan te schaffen. Als vanzelfsprekend is ook hier voorzichtigheid geboden. Begin daarom met een zo licht mogelijk gewichtsvest, zodat je het hardlopen met gewichtjes ook nu nog steeds in een verstandig tempo blijft opvoeren.

Waar in je lijf merk je het verschil als je gaat hardlopen met gewichtjes?

Als je gaat hardlopen met gewichtjes aan de polsen merk je niet alleen dat je de spieren in je armen traint, maar je traint tevens de schouderspieren, de nekspieren en de spieren in je bovenrug. En als je gaat hardlopen met gewichtjes aan de enkels train je behalve de beenspieren tevens de spieren in je onderrug en in je buik.

En als je na verloop van tijd besluit om tevens een gewichtsvest aan te schaffen, zul je het merken in je hele lijf. Het gewicht dat je met de spieren in je hele lijf in beweging brengt tijdens het hardlopen met gewichtjes wordt op deze manier namelijk verzwaard. Dus niet alleen je beenspieren moeten meer gewicht verplaatsen, maar je gebruikt natuurlijk je hele lijf om in evenwicht te blijven en een goede loophouding te bewaren.

Ten slotte kan er gesteld worden dat op deze manier niet alleen je spierkracht getraind wordt, maar dat er ook een groter beroep wordt gedaan op je conditie. Als je gaat hardlopen met gewichtjes, kun je met een kortere training net zoveel aan je conditie doen als wanneer je een langer stuk gaat hardlopen zonder gewichtjes. Lees hieronder waarom schoenen belangrijk zijn bij het hardlopen met gewichten.

Tijdens hardlopen met gewichtjes, zijn goede schoenen nog belangrijker!

Hoe zwaarder de ballast, hoe sneller er blessures kunnen ontstaan als je een verkeerde loophouding hebt. Laat dit daarom altijd onderzoeken als je gaat hardlopen met gewichtjes. Er bestaan namelijk zowel hardloopschoenen die overpronatie tegengaan (te veel belasting aan de binnenzijde van de zool), als die supinatie tegengaan (te veel belasting aan de buitenzijde van de zool). Of als je last krijgt van je achillespees, of van je kuit, kan het verstandig zijn om te kiezen voor een hakverhoging, of voor een inlegzool. Als je gaat hardlopen met gewichtjes, laat dan altijd controleren of je schoenen goed zijn, of dat je eventueel andere schoenen nodig hebt, zodat je blessurevrij blijft.

1 Comment

  • Dirkan Posted 10 augustus 2013 23:13

    Goed verhaal, dank vor de uitleg. Ik ga binnenkort beginnen met gewichtjes, ben benieuwd!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *