De perfecte houding bij het hardlopen

De perfecte houding bij het hardlopen

Bereik de perfecte houding bij het hardlopen. Hiermee voorkom je blessures en zal je zelfverzekerder over straat lopen. Er komt meer bij het hardlopen kijken dan die deur uit gaan en rennen. Om op de juiste manier te hardlopen, en om blessures te voorkomen, moet je aan je vorm, houding en conditie werken.

Iedereen heeft natuurlijk een ander lichaam, met verschillende kenmerken, maar je kunt ruwweg wel een aantal basis beginselen onderscheiden:

Perfecte houding bij het hardlopen: Denk aan je houding

– Rechtop lopen helpt je rug te ontzien! Denk maar dat je kruin vast zit aan een touwtje, en deze je recht omhoog trekt. Daarnaast moet je je schouders ontspannen naar achteren en naar beneden houden.

De perfecte houding: je armen loodrecht op je lichaam

– Tijdens het hardlopen gaan je armen tegelijk naar voren met het tegenovergestelde been. Je armen omhoog houden zal er ook voor zorgen dat je hartslag omhoog gaat. Zorg er voor dat je niet met gevalde vuisten loopt, daar dit de bloedcirculatie verminderd.

Probeer niet naar de grond te kijken en verbeter je houding

– Als je je hoofd naar de grond buigt, gaan de rug en schouders automatisch mee naar beneden. Op deze manier wordt je ademhaling namelijk zwaarder. Let er op dat je altijd je hoofd opgeheven houdt, zelfs als je moe wordt. Kijk altijd enkele meters vooruit, waar je naar toe loopt, en probeer de neiging om naar beneden te kijken te onderdrukken..

Probeer ‘jouw’ soort pas te zoeken

– Er zijn verschillende manieren om hard te lopen. Sommigen mensen lopen met lange passen, als een antiloop, anderen nemen graag kortere passen. Je kunt tijdens het hardlopen beide stijlen proberen, en zien welke beter bij je past. Sommige mensen zeggen dat ze bij lange passen de grond te hard raken, of daar te veel energie aan kwijt raken.

Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Het zetten van kortere stappen betekent per afgelegde stap minder afstand, en bij een gelijke afstand dus meer gemaakte passen, wat je meer energie kost.

Voeten neerzetten
– Het is aan te raden om te proberen de grond te raken met je hiel en dan door te rollen tot aan de bal van je voet. Probeer dit op deze manier uit, ervaar je ergens pijn, probeer dan iets meer op de voorkant van je voet neer te komen. Je looppas is dan wat korter, maar wel lichter.

Ga niet zwenken
– Zorg ervoor dat je heupen in lijn zijn met jouw schouders. Dit zorgt ervoor dat je knie en heup pijnen voorkomt. Heb je hier moeite mee, dan raad ik je aan om aan krachttraining te doen en je heup en knie spieren te trainen.

Iedereen loopt anders. In het begin zal het misschien ook wat vreemd aanvoelen, maar als je gewoon even doorzet zal het vanzelf beter gaan voelen. Misschien heb jij nog wel meer tips om je houding te verbeteren?

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *