Hardlooptips: Hardlopen op blote voeten

Hardlooptips: Hardlopen op blote voeten

Hardlooptips: Hardlopen op blote voeten

Af en toe zie ik hardlopers fanatiek lopen zonder hardloopschoenen, ze lopen op blote voeten tijdens het hardlopen. In de Verenigde Staten is het “barefoot” rennen een behoorlijke hype aan het worden. Er wordt beweerd dat het beter voor je gewrichten is om de meest natuurlijke beweging te benaderen. Deze beweging kan bereikt worden door het hardlopen op blote voeten.

Is lopen op blote voeten, een verstandige keuze?

Nu moet ik je zeggen dat ik mijn twijfels heb bij deze manier van denken over het hardlopen. Ik loop alleen in huis op blote voeten en als ik ga hardlopen op het strand. Je zakt ver door het mulle zand als je loopschoenen draagt, waardoor je jouw voet verkeerd plaats op de ondergrond. Een zachte ondergrond, zoals zand vangt veel klappen waardoor je geen loopschoenen hoeft te dragen.

Er is een simpele reden waarom nagenoeg alle hardlopers rennen op hardloopschoenen! Het rennen op blote voeten heeft als gevolg dat je lichaam alle klappen die voortkomen uit het rennen moet zien te verwerken zonder hulp. Hardloopschoenen vangen namelijk een hoop klappen op omdat ze een uitstekend verend vermogen hebben. Het hardlopen op blote voeten is wel een goed idee als je wilt rennen op een zachte ondergrond. Bij een zachte ondergrond hoef je minder zware klappen te verwerken tijdens het op en neer stappen tijdens het hardlopen.

Hardlooptips: Om hard te lopen op blote voeten

Hier volgen wat hardlooptips als je wilt gaan hardlopen op blote voeten:

  1. Zoek een hardlooproute met een zachte ondergrond (gras of zand).
  2. Wandel de eerste paar trainingen om gewend te raken aan het lopen zonder loopschoenen.
  3. Beperk de loopafstand bij de hardlooptrainingen die je op blote voeten aflegt.
  4. Denk nog eens goed na of het rennen op blote voeten wel echt iets verbeterd aan je loopstijl en prestaties.

Er zijn natuurlijk altijd mensen die op fietspaden en op het trottoir met blote voeten gaan hardlopen! Ik keur dit niet af, maar ik denk wel dat in deze gevallen het lopen op blote voeten erg blessuregevoelig is.

1 Comment

  • Jan Paul Posted 18 juli 2011 07:44

    Ik gebruik de Vibran fivefingers speed, dat is zeg maar op je blote voeten hardlopen maar dan met bescherming. Blote voeten heb ik nooit geprobeerd maar lijkt me niet echt praktisch als je van vlot rennen houdt, omdat je dan veel te veel bezig bent met de grond scannen voor scherp spul en zo.

    Maar die vibrams bevallen heel goed, heb nooit last gehad van iets. Alleen met squash moet je ze niet gebruiken, daar heb ik wel een spier mee verrekt een keer omdat ik toen vliegensvlug van richting veranderde met heel veel gewicht g-force op die voet.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *