Lopen met anderen: Verschil in tempo

Lopen met anderen: Verschil in tempo

Vanochtend ben ik gaan hardlopen met mijn vaste hardloopgroepje. We hebben 10km gerend, met een korte tussenpauze. Mijn ademhaling was niet helemaal op het niveau wat ik gewend ben en dit kwam door het volgende: Ik rende te hard!

Waarom rende ik dan te hard?

Als je met een groep vrienden gaat hardlopen ga je al snel het tempo verhogen, je jut elkaar op om sneller te gaan lopen. Je moet weten dat ik geen slechte conditie heb, maar het komt bij de beste hardloper nog voor dat je van tijd tot tijd een mindere training draait. Je kan soms net niet lekker ademhalen of je hebt last van een spiergroep, gewrichten of verzuring.

We waren met ons drieën en één van mijn maten is een stuk langer dan ons. Hij zette zijn pas goed door en verhoogde zijn tempo. Onbewust gingen wij accelereren om het verschil tussen hem en ons te verminderen. Uiteindelijk liepen we 2 kilometer lang achter elkaar aan met een afstandsverschil tussen ons drieën van ongeveer 600 meter.

Achteraf beschouwd was het een best goede training, waarin wij in het eerste rondje (5 kilometer) met een snelheid van 14km/u te hard hebben gerend. Het tweede deel van de training hebben we de loopsnelheid teruggebracht naar 10,5km/u. Aan het eind van de training, hadden we nog wel door willen gaan!

Hardlooptips: Wat kan ik doen om rekening te houden met verschil in tempo?

1. Accepteer het niveauverschil en spreek met elkaar af hoe hard je gaat rennen.
2. Ren op kortere trainingen op een hogere snelheid.
3. Loop op duurtrainingen op een lagere intensiteit.
4. Ren alleen samen tijdens intervaltrainingen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *