Als je vaker een bezoekje brengt aan onze website weet je waarschijnlijk al dat we gaan deelnemen aan de marathon van Rotterdam. Voor mij is dit mijn eerste loopwedstrijd. Een zware beproeving en een lange voorbereiding gaan hier tot nu toe vooraf aan. Zonder een goed geplande voorbereiding met een hardloopschema kom ik nergens en kan ik net zo goed nu de handdoek in de ring gooien.
Op het internet is veel informatie te vinden over het rennen van een marathon. Wat je moet doen en laten en wat slimme trucjes zijn om een conditie op te bouwen. Het lezen van enkele goede websites en boeken heeft mij geholpen om aan dit avontuur te beginnen!
In dit artikel vertel ik je over de valkuilen bij het trainen voor een marathon, en geef ik je ook een aantal handige hardlooptips.
Wees eerlijk over je eigen looppotentie
De een is de ander niet. Zelf ben ik bijvoorbeeld één meter zeventig lang, dus heb ik korte beentjes. Als ik aan het trainen ben merk ik dat mijn cardiovasculaire (hart- en longvolume) conditie nog fors verbeterd kan worden. De marathon is al over enkele maanden en je moet dan eerlijk zijn over de progressie die je nog kan doormaken. Natuurlijk ga ik de marathon uitlopen, maar ik zet niet in op een goede tijd. Met goed bedoel ik dan het uitlopen van de marathon in vier uur of minder. Ik zie het zo… Elke tijd waarin ik de marathon ren is een persoonlijk record. Als ik het leuk vind kan ik altijd in de toekomst een marathon gaan lopen om een beter persoonlijk record te behalen.
Wees dus eerlijk naar jezelf en ga na hoeveel progressie je in de aanloop naar de marathon kan boeken. De rest van je planning is hiervan afhankelijk. Dus het heeft invloed op hoeveel je traint, hoe lang je traint en hoe hard je jezelf laat lopen!
Ga trainen met iemand op jouw niveau
Een hoop vrienden van me vinden het ook leuk om hard te lopen. Wij verschillen nogal van elkaar qua loopsnelheid. Voor sommigen ben ik te snel, terwijl anderen weer te hard voor mij lopen. Al na enkele minuten hard lopen zal je merken of iemand te hardloopt. Als dat gebeurt krijg je last van je ademhaling en voel je misschien dat je last krijgt van zuurstofschuld. Zuurstofschuld, het woord zegt het eigenlijk al, betekent dat je merkt dat je lichaam te weinig zuurstof kan rondpompen.
Via deze link vind je een artikel over Lopen met anderen: Verschil in tempo.
Bovendien hebben wij ook geschreven over het bepalen van Je Ideale Tempo.
Richt je op de halve marathon, dan komt het helemaal goed!
Ik stel als doel om twee weken voor de marathon een halve marathon zonder al te veel moeite uit te kunnen rennen. Als dit me lukt weet ik zeker dat het mij ook lukt om de marathon uit te lopen. Het is bij het lopen van een marathon vooral belangrijk dat je dit conditioneel vol houdt, dat kan alleen als je zonder ademhalingsproblemen kan blijven doorlopen op een redelijk tempo. Voor iedereen is dat tempo anders, persoonlijk ben ik tevreden met 9,5-10 km per uur.
De laatste tien kilometer van de marathon zijn voor de meeste marathonlopers zwaar. Het gaat op dat moment vooral op doorbijten en gaan met die banaan. Zo lang je de rest van de race lekker kunt lopen, zal dit echt wel vol te houden zijn. Door minstens één keer een halve marathon te rennen went je lichaam aan de belasting van een lange loopsessie. De marathon vergt immers twee keer zoveel!
Geef je lichaam dus de tijd om te wennen aan de loopbelasting zodat je spieren, gewrichten, longen en hart helemaal klaar zijn voor de marathon! Zo ga ik het in ieder geval aanpakken! Als je vragen of opmerkingen hebt hoor ik ze graag!
Add Comment