Diëten zijn onzin!

Diëten zijn onzin!

Meer dan de helft van de vrouwen en een kwart van de mannen heeft al minstens één keer een dieet geprobeerd. Diëten zijn verleidelijk omdat de resultaten in het begin meestal al snel zichtbaar zijn.

Maar diëten zijn gevaarlijk!
Het succes aan het begin van een dieet is niets meer dan een illusie. Je verliest er vrijwel geen vet mee, maar vooral water dat aan koolhydraten is verbonden. Iedere gram glycogeenreserve (waar koolhydraten worden opgeslagen) kan ongeveer 2,7 gram water binden. Bij een dieet wordt er voornamelijk gekort op de hoeveelheid koolhydraten. De glycogeenreserves worden dan ook als eerste aangesproken, waardoor het lichaam vooral water verlies. Samen met het water verliest het lichaam belangrijke mineralen, met als gevolg hoofdpijn, vermoeidheid en nervositeit.

De honger die opgewekt wordt door een dieet heeft ook een grotere impact dan mensen denken. Het humeur en de levenslust wordt negatief beïnvloedt en je raakt meestal gefixeerd op één ding: Eten! Alles draait om die ellendige hongertoestand. Er is geen plaats meer voor een beetje spontaan plezier en vrienden zijn het eeuwige gepraat over diëten en afvallen vaak snel beu. Daarnaast kunnen diëten zelfs de eerste fase zijn richting ernstige eetstoornissen!

Je lichaam laat zich niet zomaar voor de gek houden!
En zelfs als je bereid bent al deze nadelen voor lief te nemen, zal diëten nooit leiden tot blijvend gewichtsverlies. Veel van onze lichaamsfuncties zijn resultaten uit het verleden. Onze voorouders moesten vaak honger lijden. Hierdoor heeft ons lichaam zich aangepast; in goede tijden wordt er veel vet opgeslagen, in slechte tijden wordt de vetreserve spaarzaam aangesproken. En nog steeds is het lichaam niet in staat om onderscheid te maken of je gewoon een aantal kilootjes kwijt wilt raken of dat er sprake is van een ernstige hongersnood.

Wanneer je dus gaat diëten, ziet je lichaam dat als een dreigend gevaar en wordt de stofwisseling op een laag pitje gezet. Stop je vervolgens met het diëten, dan wordt het surplus met graagte in ontvangst genomen en direct naar de vetdepots vervoerd. Meestal kom je hierdoor meer aan, dan dat je aanvankelijk afgevallen bent! Je leest het goed diëten zijn onzin.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *